Colckhof: zuidelijk bouwhuis in Laag Zuthem

Colckhof 2
8055PH Laag Zuthem (gemeente Raalte)

Beschrijving van Colckhof: zuidelijk bouwhuis

Omschrijving onderdeel 3: ZUIDELIJK BOUWHUIS Op rechthoekige plattegrond gebouwd bouwhuis, XIX, een bouwlaag hoog en overkapt door een met Oudhollandse pannen gedekt schilddak. Het bouwhuis is in het recente verleden in zijn geheel als woonhuis in gebruik genomen. In de baander in de voorgevel bevindt zich thans een pui van glas. Verder in de voorgevel vijf vierkante negenruits vensters, een baander en een entree. In het dakschild zijn drie dakvensters geplaatst. Centraal op dakschild staat een dakkapel waarin een duifhuis is ondergebracht. Op de nok staan twee bakstenen schoorstenen. De staldeurtjes in de achtergevel zijn voorzien van een glazen invulling. Het bouwhuis staat samen met het noordelijk bouwhuis, de hooiberg en houtschuur rondom een erf. De beide bouwhuizen staan ten opzichte van elkaar in een scherpe hoek. Het voormalige bedrijfsgedeelte is grotendeels als woonhuis in gebruik genomen. In 1989 is het bouwhuis verbouwd waarbij met name het interieur wijzigingen heeft ondergaan. Waardering BOUWHUIS is van algemeen cultuurhistorisch belang: - vanwege de ouderdom; - als karakteristiek en functioneel onderdeel van de buitenplaats; - vanwege de ruimtelijke relatie met de andere onderdelen van de buitenplaats; - de ensemblewaarde met het noordelijk bouwhuis, hooiberg en houtschuur. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)