Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Villa 't Hoog Huys in Oisterwijk

Woonhuis

Posthoornseweg 7
5062SZ Oisterwijk
Noord Brabant


Beschrijving van Villa 't Hoog Huys

Inleiding. Villa ''t Hoog Huys', als houten huis in Chaletstijl gebouwd in 1896 voor de Amsterdamse Wereldtentoonstelling, vervolgens herbouwd aan de Van Tienhovenlaan te Oisterwijk en in 1978 verplaatst naar de huidige lokatie. In 1979 is een aanbouw geplaatst aan de achterzijde. Deze valt buiten de bescherming. Omschrijving. Houten, tweelaags woonhuis onder flauw hellend zadeldak met overstekken, gedekt met kruispannen. Het huis heeft wanden van horizontale rabatdelen tussen verticale stijlen en kent een driebeukige opzet met een brede middenbeuk, geflankeerd door smallere en terugliggende zijbeuken, alles gevat onder het doorgaande, maar ter hoogte van de terugliggende beuken inspringende zadeldak, dat rust op gesneden consoles. Op het dak een latere dakkapel en een schoorsteen waartegen een luidklokje. De voorzijde heeft in de middenbeuk beneden een dubbel T-raam met persiennes onder geprofileerde deklijst. Erboven een openslaand vierruits raam onder keperboog. Te halver hoogte van dit raam gaat het horizontale beschot over in verticale kraaldelen. De topgevel steekt over en wordt door een verticale stijl in twee driehoekige velden verdeeld, welke voorzien zijn van karakteristieke voluten in ajourmotief. In de smalle beuken links en rechts boven openslaande keperboogramen en links een T-venster met persienne en rechts een klein venster. In de hoek tussen midden- en zijbeuk een later aangebouwde kast. De linker zijgevel heeft op de begane grond openslaande deuren geflankeerd door hoge vensters. De rechter zijgevel heeft rechthoekige vensters op de begane grond, waarboven kleine vensters en een aangehangen balkon. De achtergevel is identiek aan de voorgevel en heeft in de rechter zijbeuk een deur. De linker zijbeuk gaat deels schuil achter de aanbouw van 1979. Waardering. Het huis is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van de groei van Oisterwijk vanaf de late negentiende eeuw tot villadorp en toeristische trekpleister en als bijzonder voorbeeld van de ontwikkeling van de villabouw in hout. Het huis heeft architectuurhistorische waarde vanwege het bijzondere materiaalgebruik en de ornamentiek. Het is gaaf bewaard gebleven en als specimen van villabouw in hout in ons land betrekkelijk zeldzaam. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 519981
Laatste wijziging: 2014-10-02 18:33:51.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Villa 't Hoog Huys in Oisterwijk

Theater, in de open lucht gelegen

Gemullehoekenweg 147
Oisterwijk
Inleiding. THEATER, in de open lucht gelegen, aangelegd in 1936 door een aannemer naar schetsplannen van H.W. Valk. Het geheel bevindt zich..

Kasteel Nemerlaer

Kasteellaan 2
Haaren
Omschrijving onderdeel 1: KASTEEL, oorspronkelijk 14e eeuw; huidige bouwblok en toren 17e eeuws; latere wijzigingen en toevoegingen; in 1..

Parkaanleg bij Kasteel Nemerlaer

Kasteellaan 2
Haaren
Omschrijving onderdeel 2: PARKAANLEG, XIX of ouder, bestaande uit de zeer kleine landschappelijke aanleg voor het huis en de twee lange re..

kasteel buitenplaats

Kasteellaan 2
Haaren
Omschrijving onderdeel 3: BIJGEBOUW, in wezen XVIII of ouder; zeer ingrijpend gerestaureerd; lang smal bakstenen gebouw van één bouwlaag..

tuin park landgoed

Kasteellaan 2
Haaren
Omschrijving onderdeel 4: INRIJHEK, deels XIX of ouder; aan het begin van de Kasteellaan; twee nieuwe bakstenen kruispijlers met nieuwe de..

Kaart & Routeplanner

Route naar Villa 't Hoog Huys in Oisterwijk