Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Mariakapel in Moergestel

Kerkelijk Gebouw


5060AA Moergestel (gemeente Oisterwijk)
Noord Brabant

Bouwjaar: 1939


Beschrijving van Mariakapel

Inleiding. KAPEL gesticht in 1939, ter herdenking van van het feit dat Carol Schade, bewoner van de villa De Hooge Braaken, Stokeind 14, een auto-ongeluk had overleefd. De kapel werd opgetrokken in Traditionalistische stijl en na de Tweede Wereldoorlog toegewijd aan O.L. Vrouw van de Vrede. Omschrijving. Eenvoudige, eenbeukige kapel met halfrond gesloten absis, opgetrokken in baksteen en gewit. Zadeldak met schilden die de ronding van de absis volgen. Dakruiter met zadeldakje. De kapel maakt deel uit van de bakstenen entreepoort met ezelsrugmuur van het landgoed De Hooge Braaken. De voorgevel is een tuitgevel met uitkragende aanzetstukken en makelaar met kruis in top. Rondboogingang met smeedijzeren hek, waarboven rondvenster en de tekst Ave Maria. Rechts van de ingang een gevelsteen met de tekst: 'Deze kapel werd/ gesticht in het jaar/ onzes Heeren 1939/ en op 8 december/ toegewijd aan O.L. Vrouw'. Rechthoekig schip met rechts van de kapel een dienstaanbouw onder een doorgetrokken dakschild met schildeinde. Deze aanbouw gaat aan de achterzijde over in de lage, ronde absismuur met een tweetal rondboogvensters. Aan de linkerzijde ontbreekt deze aanbouw. Inwendig heeft de kapel een ietwat ongebruikelijke T-vormige plattegrond, waarbij de absis breder is dan het schip. Rode plavuizen vloer. Open bekapping. Waardering. De kapel is van algemeen belang. Zij heeft cultuurhistorische waarden als herinnering aan de in Noord-Brabant populaire Mariadevotie en is typologisch van belang vanwege de bijzondere plattegrond. Zij is van architectuurhistorisch belang, vanwege de toepassing van traditionalistische vormen. Zij is een zeldzaam voorbeeld van een particuliere stichting, ter herinnering aan een auto-ongeluk. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 519980
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Mariakapel in Moergestel

Israelitische begraafplaats van Oisterwijk

Jan van Beverwijckstraat 35
Oisterwijk
Uit ca 1740 daterende, nog in gebruik zijnde Israelitische begraafplaats van Oisterwijk, de oudste Israelitische begraafplaats van West-Brab..

Kasteel Nieuwenhof

Kloosterdreef 4
Moergestel (Gemeente Oisterwijk)
V.m. Kasteel Nieuwenhof. Thans St. Stanislaus-Gesticht der Zusters van Liefde (sedert 1840), in 1880 geheel verbouwd en uitgebreid. Een XVII..

De Hondsberg

Hondsberg 5
Oisterwijk
Inleiding. Het LANDHUIS is centraal gelegen in het landschapspark. Aan de achterzijde van het landhuis vormt een terras met natuurstenen ba..

Portierswoning

Hondsbergselaan 1
Oisterwijk
Inleiding. De PORTIERSWONING is gelegen aan de rechterzijde van de oprijlaan naar het landhuis 'De Hondsberg', aan de Hondsbergselaan. Het ..

Landhuis Zonnewende

Tilburgseweg 54
Moergestel (Gemeente Oisterwijk)
Inleiding. Het LANDHUIS Zonnewende is in 1922 als bestek 148 naar plannen van K.P.C. de Bazel gebouwd voor de fabrikant Adolf van den Bergh..

Kaart & Routeplanner


Foto's (2)