Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Het Molenhuis in Oisterwijk

Nijverheid Industrie

Molenstraat 3
5061HB Oisterwijk
Noord Brabant


Beschrijving van Het Molenhuis

Inleiding. 'Het Molenhuis', voormalige MAALDERIJ, aanvankelijk aangedreven door stoom, later omgebouwd voor dieselaandrijving. Vermoedelijk gebouwd in het midden van de negentiende eeuw in Ambachtelijk-traditionele stijl en later aan de linkerzijde uitgebreid met een in hout opgetrokken aanbouw. Het aan de rechterzijde aangebouwde eenlaags woonhuis no 5. valt buiten de bescherming. Omschrijving. Bakstenen gebouw van twee lagen met zadeldak van oud-Hollandse pannen, aan de linkerzijde voorzien van een tweebeukige houten aanbouw onder lessenaarsdak. De voorgevel met hoeklisenen en rechte steekankers. Op de begane grond een rondbogige opgeklampte deur. Op de verdieping en in de topgevel identieke deuren met gewitte bogen en beschermende houten rolgeleiders. Links en rechts op de verdieping ramen met suikerbroodroeden. Op de zolderetage twee halfronde raampjes. Dakoverstek met hijskap en balk en fraaie houten bekleding. Rechter zijgevel met lisenen en getand fries, twee getoogde opgeklampte deuren en een vijftienruits schuifvenster. Op de verdieping drie getoogde raamopeningen met roedenindeling. Achtergevel met spaarveld en op de begane grond een getoogde opgeklampte deur. Een tweede deur aan de zuidzijde is dichtgezet. Achter latere aanbouw op verdieping rechtgesloten laadluik. In de topgevel een laag rechtgesloten raamlicht. Inwendig is de dieselmotor nog aanwezig. De houten aanbouw heeft een voorgevel met gerabatte delen en twee opgeklampte inrijpoorten, waarboven vierruits vensters, waarvan een openslaand. Houtskelet. Zeer lage zijgevel aansluitend op een bakstenen erfmuur. Plaveisel met gehakte keien en restanten van molenstenen. Waardering. De maalderij is van algemeen belang. Het gebouw heeft cultuurhistorische waarde als herinnering aan de economische ontwikkeling van Oisterwijk. Het heeft typologische betekenis als voorbeeld van de ontwikkeling van een meerlaags bedrijfsgebouw voor de graanmaalderij in de 19de eeuw. Het heeft ensemblewaarde als onderdeel van de ontwikkeling van de stationswijk. Het is gaaf bewaard gebleven en als maalderijgebouw uiterst zeldzaam, vooral omdat de krachtbron behouden bleef. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 519978
Laatste wijziging: 2014-10-11 14:08:13.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Het Molenhuis in Oisterwijk

Station N.S. Staatsspoorstation klasse IV

Stationsplein 1
Oisterwijk
Station N.S. Staatsspoorstation klasse IV uit 1864-1865, gekenmerkt door een hoofdgebouw van twee verdiepingen met elkaar kruisende daken en..

Winkelwoning t.b.v. tabak, alcoholica en krudenierswaren

De Lind 12
Oisterwijk
Inleiding. Aan De Lind bevindt zich op nummer 12-12A een voormalige WINKELWONING uit 1921 waar tabakswaren, alcoholica en kruidenierswaren ..

voormalige ambtswoning van de burgemeester

De Lind 18
Oisterwijk
Inleiding. Midden in de dorpskom van Oisterwijk bevindt zich aan De Lind op nummer 18 de voormalige AMBTSWONING van de burgemeester. Het ge..

Dubbel woonhuis

De Lind 39
Oisterwijk
Inleiding. Het dubbele WOONHUIS met koetsingang is gelegen aan de noordelijke zijde van De Lind en kijkt uit op het z.g. trouwlaantje of Ma..

Muziektent

-
Oisterwijk
Inleiding. De MUZIEKTENT werd gebouwd in 1929, ter vervanging van een oudere kiosk en toont een Traditioneel-Ambachtelijke vormentaal. Om..

Kaart & Routeplanner

Route naar Het Molenhuis in Oisterwijk