Meer dan 63.000 rijksmonumenten


R.K. pastorie in Oisterwijk

Kerkelijk Gebouw

Kerkstraat 95
5061EH Oisterwijk
Noord Brabant

Bouwjaar: 1859


Beschrijving van R.K. pastorie

Inleiding. Nabij de reeds eerder beschermde R.K. Kerk van Sint Petrus Banden, monumentnummer 31362, gelegen R.K. PASTORIE, gebouwd in 1859 naast de toenmalige Waterstaatskerk. Omschrijving. Tweelaags woonhuis met eenlaags haakse zijvleugels, opgetrokken uit baksteen en later gewit. De vleugels zijn voorzien van zadeldaken met respectievelijk Oudhollandse en verbeterde Hollandse pannen. Het middenblok heeft een schilddak met hoekschoorstenen en is gedekt met beverstaartpannen. Symmetrische voorgevel van vijf travee├źn met beneden entree met openslaande paneeldeur en gedeeld bovenlicht. Links en rechts twee achtruits schuiframen. Bovenlichten met glas-in-lood. Boven vijf zesruits schuiframen. Geprofileerde gootlijst met gestuct cassettenfries. Dakkapel met fronton en kleine roedenramen. In de zijgevels respectievelijk een zesruits raam en rondvenster en in de kroonlijst smalle spleetramen. De achtergevel heeft een identieke indeling. De oostelijke haakse vleugel heeft een rondbogige koetspoort en in de topgevel een vierruits rondvenster. Getrapte tandlijst. Bakstenen muur met pilaster en ezelsrug langs de Torenbeemd. Achter getoogd venster en laadluik in de topgevel. De rechter aanbouw is identiek aan de linker, verbonden met de neogotische kerk en heeft in plaats van de koetspoort twee zesruits stalen ramen en aan de achterzijde een breed en hoog lichtraam met kleine roedenverdeling. Waardering. Het pand is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorische waarde als vertegenwoordiger van de kerkelijke ontwikkeling en de emancipatie van de katholieken in zuidelijk Nederland. Het heeft architectonische waarde als voorbeeld van de wijze waarop de typologie van het blokvormig herenhuis voor pastorale woningen wordt toegepast. Het pand heeft ensemblewaarde als onderdeel van de deels beschermde dorpskern van Oisterwijk en vanwege de samenhang met de reeds eerder beschermde kerk. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 519972
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van R.K. pastorie in Oisterwijk

Dubbel winkelwoonhuis

Kerkplein 2
Oisterwijk
Inleiding. Dubbel WINKELWOONHUIS, uit het laatste kwart van de negentiende eeuw, gelegen ten noorden van de neogotische parochiekerk Sint P..

Beeldengroep van de H. Familie in Neogotische stijl

Kerkplein 1
Oisterwijk
Inleiding. BEELDENGROEP van de H. Familie, in Neogotische stijl, geplaatst tegen de zuidzijde van de kerk, onder een eenvoudig afdak. Vermo..

Sint-Petrus'-Bandenkerk

Kerkplein 1
Oisterwijk
St.Petrus'Banden, 1895-1897, P.J.H.Cuypers. Neogotisch kruisbasiliek, geinspireerd op vroeg-gotische vormen, met een plattegrond, die de tra..

Woonhuis met gezwenkte trapgevel; boven de vensters korfbogen en op de verdiepingen uitgekraagde bogen. Toppilasters met trapje

Kerkstraat 90
Oisterwijk
Woonhuis uit 1633 (blijkens jaartalankers) met gezwenkte trapgevel; boven de vensters korfbogen en op de verdiepingen uitgekraagde bogen. To..

Standbeeld van Adriaan Poirters

-
Oisterwijk
Inleiding. Standbeeld van de uit Oisterwijk geboortige katholieke literator (1605-1674) Adriaan Poirters, geplaatst in een plantsoen op het..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)