Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Drie woonhuizen in Oisterwijk

Woonhuis

Kerkstraat 58
5061EK Oisterwijk
Noord Brabant

Bouwjaar: ca. 1855


Beschrijving van Drie woonhuizen

Inleiding. Drie WOONHUIZEN, gebouwd rond 1855 door de Diaconie der Nederlands Hervormde gemeente in Oisterwijk. De panden zijn rond 1920 van een nieuw dak voorzien en zijn ca. 1985 hersteld. Ze liggen ten oosten van de beschermde Hervormde kerk. Omschrijving. Reeks van drie eenvoudige, uit baksteen opgetrokken woonhuizen onder mansardedak, gedekt met tuile-du-nordpannen. Bakstenen gevel met gepleisterde plint, afgesloten met gepleisterd fries en overstekende bakgoot. De panden 58 en 60 hebben elk twee vakken met een opgeklampte deur en een T-raam, no. 62 heeft drie vakken met een opgeklampte deur geflankeerd door T-ramen. De dakkapellen zijn ca. 1920 aangebracht. De zijgevels tonen sporen van de verhoging en wijziging van het oorspronkelijke zadeldak en hebben in de toppen vierruits vensters. In de oostelijke zijgevel sporen van een middenraam. De achtergevels tonen moeten van de dakverhoging en hebben deels gewijzigde zesruits ramen en enkele eenlaags aanbouwen. Waardering. De huizen zijn van algemeen belang. Zij hebben cultuurhistorische waarde als vertegenwoordigers van de sociale zorg door de Hervormde Gemeente in de negentiende eeuw. Zij tonen de typologische ontwikkeling van het kleine woonhuis in Noord-Brabant in het midden van de negentiende eeuw. Ze hebben ensemblewaarde vanwege de samenhang met de naastgelegen kerk en als onderdeel van de deels beschermde kern van Oisterwijk. Zij zijn als diaconiewoningen uiterst zeldzaam. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 519971
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Drie woonhuizen in Oisterwijk

Nederlands Hervormde Kerk

Kerkstraat 64
Oisterwijk
N.H. KERK. Klassicistisch zaalgebouw uit 1811, met pilasters. Eenklaviers orgel, rond 1760 gemaakt voor de Herv. Kerk te Hilvarenbeek door e..

Gepleisterd pand met verdieping en schilddak, geflankeerd door twee lage zijvleugels onder zadeldaken, aansluitend tegen puntgevels. Cordonlijst tusse ..

Kerkstraat 59
Oisterwijk
Gepleisterd pand met verdieping en schilddak, geflankeerd door twee lage zijvleugels onder zadeldaken, aansluitend tegen puntgevels. Midden ..

Woonhuis met gezwenkte trapgevel; boven de vensters korfbogen en op de verdiepingen uitgekraagde bogen. Toppilasters met trapje

Kerkstraat 90
Oisterwijk
Woonhuis uit 1633 (blijkens jaartalankers) met gezwenkte trapgevel; boven de vensters korfbogen en op de verdiepingen uitgekraagde bogen. To..

Koninklijke Verenigde Leder

Almystraat 14
Oisterwijk
Inleiding. In het zuidoostelijke deel van het terrein bevindt zich het oudste gebouw van de fabriek, bestaand uit twee gekoppelde bouwlicha..

Machine met ketelhuis

Almystraat 14
Oisterwijk
Inleiding Het MACHINEGEBOUW met KETELHUIS is gelegen aan de achterzijde van het bedrijfsterrein van de Koninklijke Verenigde Leder BV, link..

Kaart & Routeplanner

Route naar Drie woonhuizen in Oisterwijk

Foto's (1)