Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Beeldengroep van de H. Familie in Neogotische stijl in Oisterwijk

Overig

Kerkplein 1
5061EB Oisterwijk
Noord Brabant

Bouwjaar: 1928
Architect: Cuypers


Beschrijving van Beeldengroep van de H. Familie in Neogotische stijl

Inleiding. BEELDENGROEP van de H. Familie, in Neogotische stijl, geplaatst tegen de zuidzijde van de kerk, onder een eenvoudig afdak. Vermoedelijk ontwerp van het atelier Cuypers uit Roermond. Omschrijving. Op een bakstenen voetstuk onder een afdakje geplaatste groep, vervaardigd uit kalksteen, ongepolychromeerd met in goud uitgevoerde sierbanden. De groep bestaat uit de staande figuren van Maria, het kind Jezus en Jozef, gekleed in ruim vallende gewaden met neogotische plooien. Maria legt haar hand op de schouder van Jezus, die zijn hand opheft in spreekgebaar. Jozef draagt in zijn hand een staf. Het Jezuskind mist een hand. Waardering. De beeldengroep is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische waarde als markant voorbeeld van het uitdragen van het katholieke gedachtengoed aan de bezoekers van het kerkhof. De groep is van kunsthistorische waarde vanwege de kwaliteiten van het ontwerp, de detaillering en de stijl. Zij heeft ensemblewaarde vanwege de samenhang met het kerkgebouw en is gaaf bewaard gebleven. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 519969
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Beeldengroep van de H. Familie in Neogotische stijl in Oisterwijk

Sint-Petrus'-Bandenkerk

Kerkplein 1
Oisterwijk
St.Petrus'Banden, 1895-1897, P.J.H.Cuypers. Neogotisch kruisbasiliek, geinspireerd op vroeg-gotische vormen, met een plattegrond, die de tra..

Standbeeld van Adriaan Poirters

-
Oisterwijk
Inleiding. Standbeeld van de uit Oisterwijk geboortige katholieke literator (1605-1674) Adriaan Poirters, geplaatst in een plantsoen op het..

Dubbel winkelwoonhuis

Kerkplein 2
Oisterwijk
Inleiding. Dubbel WINKELWOONHUIS, uit het laatste kwart van de negentiende eeuw, gelegen ten noorden van de neogotische parochiekerk Sint P..

R.K. pastorie

Kerkstraat 95
Oisterwijk
Inleiding. Nabij de reeds eerder beschermde R.K. Kerk van Sint Petrus Banden, monumentnummer 31362, gelegen R.K. PASTORIE, gebouwd in 1859 ..

L-vormig woonhuis

Kerkplein 22
Oisterwijk
Inleiding. L-vormig WOONHUIS, uit ca. 1850-1860, gelegen ten westen van de neogotische parochiekerk Sint Petrus Banden, deel uitmakend van ..

Kaart & Routeplanner


Foto's (2)