Beeldengroep van de H. Familie in Neogotische stijl in Oisterwijk

Kerkplein 1
5061EB Oisterwijk

Architect: Cuypers

Beschrijving van Beeldengroep van de H. Familie in Neogotische stijl

Inleiding. BEELDENGROEP van de H. Familie, in Neogotische stijl, geplaatst tegen de zuidzijde van de kerk, onder een eenvoudig afdak. Vermoedelijk ontwerp van het atelier Cuypers uit Roermond. Omschrijving. Op een bakstenen voetstuk onder een afdakje geplaatste groep, vervaardigd uit kalksteen, ongepolychromeerd met in goud uitgevoerde sierbanden. De groep bestaat uit de staande figuren van Maria, het kind Jezus en Jozef, gekleed in ruim vallende gewaden met neogotische plooien. Maria legt haar hand op de schouder van Jezus, die zijn hand opheft in spreekgebaar. Jozef draagt in zijn hand een staf. Het Jezuskind mist een hand. Waardering. De beeldengroep is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische waarde als markant voorbeeld van het uitdragen van het katholieke gedachtengoed aan de bezoekers van het kerkhof. De groep is van kunsthistorische waarde vanwege de kwaliteiten van het ontwerp, de detaillering en de stijl. Zij heeft ensemblewaarde vanwege de samenhang met het kerkgebouw en is gaaf bewaard gebleven. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)