Meer dan 63.000 rijksmonumenten


L-vormig woonhuis in Oisterwijk

Woonhuis

Kerkplein 22
5061EB Oisterwijk
Noord Brabant

Bouwjaar: 1850-1860

(1 recensie)

Beschrijving van L-vormig woonhuis

Inleiding. L-vormig WOONHUIS, uit ca. 1850-1860, gelegen ten westen van de neogotische parochiekerk Sint Petrus Banden, deel uitmakend van een samenhangende straatwand van het laat-negentiende-eeuwse Kerkplein, waarvan een deel van de bebouwing overigens tot de zeventiende eeuw kan teruggaan. Omschrijving. Tweelaags bakstenen woonhuis onder zadeldak met oud-Hollandse pannen, met aansluitend een eenlaags haakse bedrijfsvleugel onder zadeldaken en een schansmuur met pilasters die het achtererf afsluit. De voorgevel telt drie traveeën. Op de begane grond de voordeur met paneeldeur met schijnnaald en ongedeeld bovenlicht, geflankeerd door een zesruits schuifraam. Boven de voordeur een ovaal brandverzekeringsplaatje met een stroomgod met kruik en hoorn des overvloeds en de tekst: 'Compagnie d' Assurance de l' Escaut à Anvers'. Bakstenen stoep met vier hardstenen palen en bij de voordeur hardstenen platen. Op de verdieping drie zesruits ramen met waaierzwikken in de bovenlichten en op de zolderetage een identiek raam. Tuitgevel met vlechtingen. De linker zijgevel is gepleisterd en heeft een hooggeplaatste oculus. De achtergevel is eveneens gepleisterd en heeft telkens drie zesruits schuiframen. De haakse bedrijfsruimte is gepleisterd en heeft aan de voorzijde een licht getoogde vleugelpoort met panelen, waarvan de bovenste beglaasd zijn. In de linker zijgevel een opgeklampte deur met achtruits bovenlicht, gefankeerd door hooggeplaatste zesruits openslaande ramen. Erboven in de met een rollaag afgedekte topgevel een laadluik en twee identieke ramen. Aan de achterzijde zesruits schuiframen. Inwendig onder meer middengang, eenvoudige stucplafonds, paneeldeuren en ramen met binnenluikjes. Waardering. Het woonhuis is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorische waarde als voorbeeld van een woon- en bedrijfspand dat getuigt van de bloei van Oisterwijk als gevolg van de spoorverbinding. Het illustreert de typologische ontwikkeling van dergelijke panden in de periode kort na 1850. Het heeft architectonische waarde als voorbeeld van eenvoudig gedetailleerde woonhuizen in Midden-Brabant. Het pand heeft ensemblewaarde als onderdeel van de deels beschermde dorpskern van Oisterwijk. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 519968
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen (1)

L-vormig woonhuis
1
Recensie door: ()
ten onrechte bij 'Moergestel' ingedeeld. Dit moet 'Oisterwijk' zijn. Kaart is wel correct.
Toevoegen

Monumenten in de buurt van L-vormig woonhuis in Oisterwijk

Standbeeld van Adriaan Poirters

-
Oisterwijk
Inleiding. Standbeeld van de uit Oisterwijk geboortige katholieke literator (1605-1674) Adriaan Poirters, geplaatst in een plantsoen op het..

Sint-Petrus'-Bandenkerk

Kerkplein 1
Oisterwijk
St.Petrus'Banden, 1895-1897, P.J.H.Cuypers. Neogotisch kruisbasiliek, geinspireerd op vroeg-gotische vormen, met een plattegrond, die de tra..

Dubbel winkelwoonhuis

Kerkplein 2
Oisterwijk
Inleiding. Dubbel WINKELWOONHUIS, uit het laatste kwart van de negentiende eeuw, gelegen ten noorden van de neogotische parochiekerk Sint P..

Beeldengroep van de H. Familie in Neogotische stijl

Kerkplein 1
Oisterwijk
Inleiding. BEELDENGROEP van de H. Familie, in Neogotische stijl, geplaatst tegen de zuidzijde van de kerk, onder een eenvoudig afdak. Vermo..

R.K. pastorie

Kerkstraat 95
Oisterwijk
Inleiding. Nabij de reeds eerder beschermde R.K. Kerk van Sint Petrus Banden, monumentnummer 31362, gelegen R.K. PASTORIE, gebouwd in 1859 ..

Kaart & Routeplanner


Foto's (4)