Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Dubbel winkelwoonhuis in Oisterwijk

Woonhuis

Kerkplein 2
5061EB Oisterwijk
Noord Brabant

Bouwjaar: laatste kwart 19e eeuw


Beschrijving van Dubbel winkelwoonhuis

Inleiding. Dubbel WINKELWOONHUIS, uit het laatste kwart van de negentiende eeuw, gelegen ten noorden van de neogotische parochiekerk Sint Petrus Banden, deel uitmakend van een samenhangende straatwand van het laat-negentiende-eeuwse Kerkplein, waarvan een deel van de bebouwing overigens tot de zeventiende eeuw kan teruggaan. Het hoekpand is met de zijgevel gelegen aan de pastoor van Rijckelstraat. Omschrijving. Eenlaags bakstenen winkelwoonhuis met stucornament, onder zadeldak met oud-Hollandse pannen gedekt. Het pand heeft een symmetrische opzet, hoewel de scheidingsmuur niet in het midden ligt, maar tussen de derde en vierde travee van de winkelpui. Het heeft een hardstenen plint en dorpellijst, waarboven verfijnd metselwerk, afgesloten door een geprofileerde kroonlijst op klossen met cassettenfries. De rechter zijgevel is een geknotte tuitgevel, afgesloten met een identieke forse lijst. Het linker winkelwoonhuis no 4 heeft twee getoogde T-ramen met vierruits onderramen, gevat in een gestucte omlijsting met oren en kuiven. De winkelpui bestaat uit een hardstenen plint, waarboven een dubbelraam met vergelijkbare T-vormige indeling, geflankeerd door links de met zes ruiten beglaasde winkeldeur en rechts de paneeldeur van het woonhuis no. 2. Deze openingen zijn gescheiden door gegroefde pilasters en hebben korfbogen en een op dubbele en enkele voluutconsoles gedragen lijst. Het woonhuis no 2 heeft twee T-ramen met lijst en in de zijgevel nog drie T-ramen en op de verdieping twee getoogde en van stucomlijsting voorziene zesruits ramen. Het zadeldak is bij no 4 rond 1985 voorzien van een reeks nieuwe tuimelramen. Aan de achterzijde heeft dit huis een haakse aanbouw met op de verdieping twee vierruits ramen. Inwendig bezit het huis no. 4 onder meer een kamer met gepolychromeerd stucplafond, binnenluikjes en paneeldeuren. Waardering. Het pand is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorische waarde als vertegenwoordiger van de bloei van Oisterwijk als woon- en toeristenplaats nabij Tilburg, als gevolg van de spoorverbinding. Het heeft architectonische waarde als voorbeeld van de wijze waarop Eclectische vormen ontleend aan grootstedelijke ontwikkelingen op het platteland werden toegepast. Het pand heeft ensemblewaarde als onderdeel van de deels beschermde dorpskern van Oisterwijk. Het is een gaaf en zeldzaam voorbeeld van de regionale variant van het Eclecticisme. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 519967
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Dubbel winkelwoonhuis in Oisterwijk

Sint-Petrus'-Bandenkerk

Kerkplein 1
Oisterwijk
St.Petrus'Banden, 1895-1897, P.J.H.Cuypers. Neogotisch kruisbasiliek, geinspireerd op vroeg-gotische vormen, met een plattegrond, die de tra..

R.K. pastorie

Kerkstraat 95
Oisterwijk
Inleiding. Nabij de reeds eerder beschermde R.K. Kerk van Sint Petrus Banden, monumentnummer 31362, gelegen R.K. PASTORIE, gebouwd in 1859 ..

Beeldengroep van de H. Familie in Neogotische stijl

Kerkplein 1
Oisterwijk
Inleiding. BEELDENGROEP van de H. Familie, in Neogotische stijl, geplaatst tegen de zuidzijde van de kerk, onder een eenvoudig afdak. Vermo..

Standbeeld van Adriaan Poirters

-
Oisterwijk
Inleiding. Standbeeld van de uit Oisterwijk geboortige katholieke literator (1605-1674) Adriaan Poirters, geplaatst in een plantsoen op het..

L-vormig woonhuis

Kerkplein 22
Oisterwijk
Inleiding. L-vormig WOONHUIS, uit ca. 1850-1860, gelegen ten westen van de neogotische parochiekerk Sint Petrus Banden, deel uitmakend van ..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)