Boerderij van het langgeveltype in Moergestel

Hild 3
5066CL Moergestel (gemeente Oisterwijk)

Bouwjaar: ca. 1860

Beschrijving van Boerderij van het langgeveltype

Inleiding. In de buurtschap Hild, nabij de Oirschotseweg gelegen BOERDERIJ van het langgeveltype, daterend uit ca. 1860. Op het erf een haag van liguster en meidoorn. Voor het huis twee leilinden. Omschrijving. Langgevelboerderij met dwarsdeel, opgetrokken uit handvorm baksteen met schilddak van riet en oud-Hollandse pannen. Het woongedeelte heeft links en rechts van de voordeur met gedeeld bovenlicht zesruits schuiframen met luiken. Eenvoudige steekankers. Links van het woongedeelte sporen van oude potstaldeuren die zijn dichtgezet en vervangen door een zesruits schuifraam. Links van dit raam dubbele deeldeuren. De rechter zijgevel is gesausd en heeft een zesruits openslaand raam. Achter het huis een bakhuis. Waardering. De langgevelboerderij is van algemeen belang. Het gebouw heeft cultuurhistorisch belang als uitdrukking van de sociaal-economische ontwikkeling van de akkerbouw in Midden-Brabant. Het heeft ensemblewaarde vanwege de relatie met groenvoorzieningen, wegen, wateren en bodemgesteldheid. Het object is gaaf bewaard gebleven. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)