Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Theater, in de open lucht gelegen in Oisterwijk

Gebouw

Gemullehoekenweg 147
5062SB Oisterwijk
Noord Brabant

Bouwjaar: 1936


Beschrijving van Theater, in de open lucht gelegen

Inleiding. THEATER, in de open lucht gelegen, aangelegd in 1936 door een aannemer naar schetsplannen van H.W. Valk. Het geheel bevindt zich in een bosrijk natuurgebied met hoofdzakelijk dennenbos. De aanleg hangt samen met de promotie van Oisterwijk als toeristenplaats en de bevordering van het Brabants amateurtoneel. In de jaren zeventig is hier een vijftal beelden geplaatst van de hand van T. van de Wiel, afkomstig van het gesloopte gebouw De Kunstkring, dat in het Interbellum ook al eens was verbouwd door H.W. Valk. Omschrijving. Het theater is toegankelijk via een toegangspoort, welke bestaat uit een hek tussen twee bakstenen sokkels bekroond met tufstenen beeldengroepen. Op de linkersokkel de tekst 'Natuur Theater', op de rechter '1936'. De beelden stellen voor scènes uit 'Van den Vos Reinaerde' met onder meer vos, beer en raaf. Op het terrein een halfcirkelvormig in een zandrug gesitueerd theater met 10 rijen met totaal 1030 in baksteen genummerde plaatsen, die recent voorzien zijn van kunststof kuipstoeltjes. Aan de buitenring van het amphitheater vijf in rode terracotta uitgevoerde beelden uit 1938, vervaardigd door Toon van de Wiel, afkostig van het in de jaren zeventig door nieuwbouw vervangen gebouw De Kunstkring aan de Stationsstraat, een ontwerp van H.W. Valk. Tussen ingang en theater ligt een tweetal uit ruw hout opgetrokken blokhutten op bakstenen onderbouw. Blinde zijgevels, fors overstekend zadeldak met Oudhollandse pannen, opgeklampte deuren in de voor- en achtergevels en schuiframen met kleine roedenverdeling. Tevens een zwerfkei met de tekst 'Ghesellen van den Spele' en ingehakt het programma vanaf 1930. Waardering. Het openluchttheater is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorische waarde als vertegenwoordiger van de culturele ontwikkeling en de toeristische uitbating van Oisterwijk en als herinnering aan de ontwikkeling van het amateurtoneel in Noord-Brabant in het Interbellum. Het heeft ensemblewaarde vanwege de relatie tussen het geaccidenteerde beboste terrein en de aanleg van het amphitheater in een zandrug. Het is als voorbeeld van een vooroorlogs openluchttheater uitermate zeldzaam. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 519965
Laatste wijziging: 2014-10-02 18:33:51.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Theater, in de open lucht gelegen in Oisterwijk

Villa 't Hoog Huys

Posthoornseweg 7
Oisterwijk
Inleiding. Villa ''t Hoog Huys', als houten huis in Chaletstijl gebouwd in 1896 voor de Amsterdamse Wereldtentoonstelling, vervolgens herbo..

Ponderosa

Scheepersdijk 103
Oisterwijk
Inleiding. Ten zuiden van het centrum van Oisterwijk bevindt zich aan de Scheepersdijk het vrijstaande WOONHUIS 'Ponderosa' uit 1920. Het p..

Kerk van H. Joannes van Oisterwijk

De Lind 50
Oisterwijk
Inleiding. R.K. KERK van de H. Joannes van Oisterwijk, gebouwd in 1927-1928 in Expressionistische bouwstijl naar plannen van H.W. Valk en i..

Gepleisterd pand. Het huis bestaat uit een middengedeelte met twee verdiepingen en schilddak, geflankeerd door lage zijvleugels van latere datum, waar ..

De Lind 54
Oisterwijk
Gepleisterd pand, derde kwart 19e eeuw. Het huis bestaat uit een middengedeelte met twee verdiepingen en schilddak, geflankeerd door lage zi..

Complex De Lind

-
Oisterwijk
Inleiding. De VIJVER is aangelegd in 1930 en vertoont in het metselwerk en de terrassen Traditioneel-Ambachtelijke vormen. Omschrijving. ..

Kaart & Routeplanner

Route naar Theater, in de open lucht gelegen in Oisterwijk