Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Grafmonument in Moergestel

Overig


5060AA Moergestel (gemeente Oisterwijk)
Noord Brabant

Bouwjaar: 1900


Beschrijving van Grafmonument

Inleiding. Op de R.K. begraafplaats nabij de pastorie bevindt zich een Neogotisch GRAFMONUMENT van de Tilburgse textielfabrikant Christiaan Mommers (1836-1900). Deze had in Moergestel het buiten Hoogenhuizen. Het monument is in 1900 opgericht. De pijlers en kettingen rond het object ontbreken thans. Omschrijving. Uit hardsteen en deels uit marmer opgetrokken tombegraf met opstand. De tombe heeft een afgeschuinde plint en wordt afgedekt door een oplopende marmeren zerk met naam en levensdata van de overledene. Deze tombe is geplaatst tegen een aedicula, met een voetstuk met gebosseerde zijkanten, afgedekt door een geprofileerde deklijst. Op deze deklijst een verticale gedenkplaat met marmeren plaat en de tekst: 'Groot zullen de verdiensten zijn van hen die de opvoeding hunner kinderen verzorgd hebben'. De plaat is geplaatst binnen een aedicula, bestaande uit vier zuilen met bladkapitelen die een zware bekroning dragen. Deze is aan de zijden voorzien van eenvoudige verdiepte velden en afgedekt door frontons en een boomstamkruis op voetstukje. Aan de voorzijde in het gevelveld een marmeren tondo met hart, doorstoken met kruis en anker. Waardering. Het grafmonument is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een geestelijke ontwikkeling, met name de katholieke grafcultuur en is tevens van belang als herinnering aan een lid van de regionale elite. Het heeft kunsthistorische waarde vanwege het ontwerp, materiaalgebruik en ornamentiek. Het is gaaf bewaard gebleven. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 519964
Laatste wijziging: 2014-10-12 09:22:01.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Grafmonument in Moergestel

Grafmonument

Bosstraat
Moergestel (Gemeente Oisterwijk)
Inleiding. Op de R.K. begraafplaats nabij de pastorie bevindt zich een Neogotisch GRAFMONUMENT van Frans van Gils (1810-1882). Het monument..

Pastorie van de R.K. Kerk van St. Jan Onthoofding

Postelstraat 15
Moergestel (Gemeente Oisterwijk)
Pastorie van de R.K. Kerk van St. Jan Onthoofding. Gepleisterde villa uit het derde kwart van de 19e eeuw, bestaande uit parterre en een ver..

Huis met dwars zadeldak op hoge voor- en lager achtergevel tussen zijtopgevels

Sint Jansplein 7
Moergestel (Gemeente Oisterwijk)
Huis met dwars zadeldak op hoge voor- en lager achtergevel tussen zijtopgevels. In de rechter zijgeveltop duivengaten en jaarankers 1665; de..

Dwarshuis onder pannen zadeldak tussen puntgevels met rollagen

Sint Jansplein 3A
Moergestel (Gemeente Oisterwijk)
Dwarshuis onder pannen zadeldak tussen puntgevels met rollagen, midden 19e eeuw. Deuromlijsting met pilasters en hoofdgestel, eenvoudig giet..

St. Jan Onthoofding

Kerkstraat 13
Moergestel (Gemeente Oisterwijk)
Van de Kerktoren van de R.K. Kerk van St. Jan de Doper (welke zelf niet op de lijst wordt geplaatst. Inmiddels per 23-04-2002 ingeschreven o..

Kaart & Routeplanner