Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Villa Hoogenhuizen: hek in Moergestel

Overig

Oirschotseweg 10
5066CJ Moergestel (gemeente Oisterwijk)
Noord Brabant

Bouwjaar: 1889


Beschrijving van Villa Hoogenhuizen: hek

Inleiding. HEK bij de in de vormen van het Eclecticisme opgetrokken VILLA Hoogenhuizen, gelegen in een landschappelijk aangelegde en omgrachte tuin met oud geboomte nabij de reeds eerder beschermde boerderij no. 10. Omschrijving. Smeedijzeren hek tussen pijlers uit baksteen met speklagen en bekroningen van hardsteen. De pijlers sluiten aan op een brug over de gracht, met gebogen wangen en ronde aanzetstenen en bekroningen. De pijlers hebben een geprofileerd voetstuk en een tweetal speklagen onder de bekroningen met pyramidale afdekkingen en de tekst 'Hoogen/Huizen'. Links en rechts van de pijlers steunbeerachtige uitmetselingen met ojiefvormige dekstenen. Schampstenen met ojiefprofiel. Het smeedijzeren hek heeft gekrulde siermotieven en gekrulde bladmotieven op de hoek- en middenstijlen. Opschrift op de achterzijde: 'Anno/1889'. Waardering. Het hek is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorische waarde als uitdrukking van een sociaal-economische en landschappelijke ontwikkeling, namelijk het stichten van buitenplaatsen in de omgeving van industriesteden. Het heeft architectuurhistorische waarde vanwege het bijzondere materiaalgebruik. Het heeft ensemblewaarden vanwege de kwaliteit van de bebouwing en de historisch-ruimtelijke relatie met de omliggende groenvoorzieningen. Het is gaaf bewaard gebleven. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 519963
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Villa Hoogenhuizen: hek in Moergestel

Boerderij naast de plaats waar het kasteel Hoogenhuyzen gelegen heeft

Oirschotseweg 10
Moergestel (Gemeente Oisterwijk)
Boerderij naast de plaats waar het kasteel Hoogenhuyzen gelegen heeft en waar thans een gelijknamig XIXe eeuws herenhuis staat. De hoeve is ..

Hoogenhuizen

Oirschotseweg 10
Moergestel (Gemeente Oisterwijk)
Inleiding. In 1889 in de vormen van het Eclecticisme opgetrokken VILLA Hoogenhuizen met monumentaal hek en koetshuis gelegen in een landsch..

Villa Hoogenhuizen: koetshuis

Oirschotseweg 10
Moergestel (Gemeente Oisterwijk)
Inleiding. KOETSHUIS bij de in de vormen van het Eclecticisme opgetrokken villa Hoogenhuizen, gelegen in een landschappelijk aangelegde en ..

Broothuys

Oirschotseweg 11
Moergestel (Gemeente Oisterwijk)
Broothuys. Om nog onverklaarde reden "Broodhuys" geheten herenhuis met grachtje eromheen; in hoofdvorm XVIIe eeuws (er is een steen met jaar..

Boerderij van het langgeveltype

Hild 3
Moergestel (Gemeente Oisterwijk)
Inleiding. In de buurtschap Hild, nabij de Oirschotseweg gelegen BOERDERIJ van het langgeveltype, daterend uit ca. 1860. Op het erf een haa..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)