Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Villa Hoogenhuizen: koetshuis in Moergestel

Kasteel Buitenplaats

Oirschotseweg 10
5066CJ Moergestel (gemeente Oisterwijk)
Noord Brabant

Bouwjaar: 1889


Beschrijving van Villa Hoogenhuizen: koetshuis

Inleiding. KOETSHUIS bij de in de vormen van het Eclecticisme opgetrokken villa Hoogenhuizen, gelegen in een landschappelijk aangelegde en omgrachte tuin met oud geboomte nabij de beschermde boerderij no. 10. Het koetshuis dateert uit 1889 en is wat later in dezelfde trant naar rechts uitgebreid. Omschrijving. Eenlaags koetshuis uit bruinrode, gele en gesmoorde baksteen, onder zadeldak en plat dak. In de voorgevel drie inrijpoorten met dubbele diagonaal opgeklampte deuren met sierlijk gesmede scharnieren onder segmentbogen met aanzetstenen en siermetselwerk in gele baksteen. In de zij- en achtergevels zesruits schuiframen en een getoogde ingang met opgeklampte deur. Het dak heeft tuile du nord-pannen en gesneden windveren. Inwendig muren in schoon metselwerk en dito troggewelfjes op ijzeren profielen. Aan de achterzijde paardenstal met tegelwand als restant van de ruif. Op zolder een plavuizenvloer. In het koetsierskamertje een muurschildering met Maria en kind door de hier korte tijd woonachtige kerkschilder Jan Dijker. Waardering. Het koetshuis is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorische waarde als uitdrukking van een sociaal-economische en landschappelijke ontwikkeling, namelijk het stichten van buitenplaatsen nabij een industriestad. Het gebouw heeft architectuurhistorische waarde vanwege het bijzondere materiaalgebruik. Het heeft ensemblewaarden vanwege de kwaliteit van de bebouwing en de historisch-ruimtelijke relatie met de omliggende groenvoorzieningen. Het gebouw is gaaf bewaard gebleven. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 519962
Laatste wijziging: 2014-10-11 14:08:13.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Villa Hoogenhuizen: koetshuis in Moergestel

Boerderij naast de plaats waar het kasteel Hoogenhuyzen gelegen heeft

Oirschotseweg 10
Moergestel (Gemeente Oisterwijk)
Boerderij naast de plaats waar het kasteel Hoogenhuyzen gelegen heeft en waar thans een gelijknamig XIXe eeuws herenhuis staat. De hoeve is ..

Hoogenhuizen

Oirschotseweg 10
Moergestel (Gemeente Oisterwijk)
Inleiding. In 1889 in de vormen van het Eclecticisme opgetrokken VILLA Hoogenhuizen met monumentaal hek en koetshuis gelegen in een landsch..

Villa Hoogenhuizen: hek

Oirschotseweg 10
Moergestel (Gemeente Oisterwijk)
Inleiding. HEK bij de in de vormen van het Eclecticisme opgetrokken VILLA Hoogenhuizen, gelegen in een landschappelijk aangelegde en omgrac..

Broothuys

Oirschotseweg 11
Moergestel (Gemeente Oisterwijk)
Broothuys. Om nog onverklaarde reden "Broodhuys" geheten herenhuis met grachtje eromheen; in hoofdvorm XVIIe eeuws (er is een steen met jaar..

Boerderij van het langgeveltype

Hild 3
Moergestel (Gemeente Oisterwijk)
Inleiding. In de buurtschap Hild, nabij de Oirschotseweg gelegen BOERDERIJ van het langgeveltype, daterend uit ca. 1860. Op het erf een haa..

Kaart & Routeplanner

Route naar Villa Hoogenhuizen: koetshuis in Moergestel