Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Hoogenhuizen in Moergestel

Woonhuis

Oirschotseweg 10
5066CJ Moergestel (gemeente Oisterwijk)
Noord Brabant


Beschrijving van Hoogenhuizen

Inleiding. In 1889 in de vormen van het Eclecticisme opgetrokken VILLA Hoogenhuizen met monumentaal hek en koetshuis gelegen in een landschappelijk aangelegde en omgrachte tuin met oud geboomte nabij de beschermde boerderij no. 10. Een koperen crĂȘte op de dakrand is na 1945 verdwenen. Omschrijving. Tweelaags landhuis op rechthoekige plattegrond, opgetrokken uit bruinrode, gele, bruine en gesmoorde machinale baksteen, afgedekt met een plat dak met in leien gedekte schilden. Het hoge pand heeft een asymmetrische voorgevel met links een iets uitspringende risaliet. Hardstenen plint, waarboven muren met speklagen in geel en rood ter hoogte van de onderdorpels en de segmentbogen der vensters en afgesloten door een fries met siermetselwerk en tandlijst in gele steen. De linkertravee heeft beneden en boven twee door de vensterbank met raambefjes en segmentbogen gekoppelde tweedelige schuiframen. Dezelfde schuiframen keren terug op de verdieping van de iets terugliggende rechtertravee, die op de begane grond een beglaasde warande heeft met geprofileerde kroonlijst, rustend op een bakstenen hoekpilaster met lijstkapiteel. De linker en rechter zijgevel hebben tweedelige schuiframen. In de achtergevel keukendeur, een hoog raam van het trappenhuis en in de rechter risaliet gekoppelde ramen als in de voorgevel. De schuine dakschilden hebben leien in rensdekking met versierde hoekribben en in de vlakken verscheidene zinken oeil-de-boeufs. Een ervan heeft nog met oorspronkelijke tuimelraampje. Inwendig in de hal en een deel der kamers paneeldeuren en stucplafonds met eenvoudige lijsten. Warande met baksteen muren en eerste steen in marmer met opschrift: 'Marie en Alphonse Mommers/15 juni 1889'. Dubbele paneeldeuren met sierroosters geven toegang tot de hal met ornamentale cementtegelvloer en trappenhuis met gedraaide balusters. Links grote zitkamer met openslaande deuren en jongere haardpartij van architect Bedaux (ca. 1950). Rechts openslaande deuren naar de keuken met ornamenttegelvloer, schouw, bergkasten met paneeldeuren en oorspronkelijke koperen pomp met bak. Kelder met gemetselde voorraadvakken en gewitte troggewelven in baksteen op ijzeren profielen. Op de verdieping zitkamer en slaapkamer. Op zolder voormalige dienstbodenkamers. Waardering. De villa is van algemeen belang. Zij heeft cultuurhistorische waarde als uitdrukking van een sociaal-economische en landschappelijke ontwikkeling, namelijk het stichten van buitenplaatsen in de nabijheid van industriesteden. Het gebouw heeft architectuurhistorische waarde vanwege het bijzondere materiaalgebruik en de bijzondere samenhang tussen exterieur en interieur. Het heeft ensemblewaarden vanwege de kwaliteit van de bebouwing en de historisch-ruimtelijke relatie met de omliggende groenvoorzieningen. Het gebouw is gaaf bewaard gebleven. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 519961
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Hoogenhuizen in Moergestel

Boerderij naast de plaats waar het kasteel Hoogenhuyzen gelegen heeft

Oirschotseweg 10
Moergestel (Gemeente Oisterwijk)
Boerderij naast de plaats waar het kasteel Hoogenhuyzen gelegen heeft en waar thans een gelijknamig XIXe eeuws herenhuis staat. De hoeve is ..

Villa Hoogenhuizen: koetshuis

Oirschotseweg 10
Moergestel (Gemeente Oisterwijk)
Inleiding. KOETSHUIS bij de in de vormen van het Eclecticisme opgetrokken villa Hoogenhuizen, gelegen in een landschappelijk aangelegde en ..

Villa Hoogenhuizen: hek

Oirschotseweg 10
Moergestel (Gemeente Oisterwijk)
Inleiding. HEK bij de in de vormen van het Eclecticisme opgetrokken VILLA Hoogenhuizen, gelegen in een landschappelijk aangelegde en omgrac..

Broothuys

Oirschotseweg 11
Moergestel (Gemeente Oisterwijk)
Broothuys. Om nog onverklaarde reden "Broodhuys" geheten herenhuis met grachtje eromheen; in hoofdvorm XVIIe eeuws (er is een steen met jaar..

Boerderij van het langgeveltype

Hild 3
Moergestel (Gemeente Oisterwijk)
Inleiding. In de buurtschap Hild, nabij de Oirschotseweg gelegen BOERDERIJ van het langgeveltype, daterend uit ca. 1860. Op het erf een haa..

Kaart & Routeplanner

Route naar Hoogenhuizen in Moergestel

Foto's (1)