Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Muziektent in Oisterwijk

Gebouw


5060AA Oisterwijk
Noord Brabant

Bouwjaar: 1929


Beschrijving van Muziektent

Inleiding. De MUZIEKTENT werd gebouwd in 1929, ter vervanging van een oudere kiosk en toont een Traditioneel-Ambachtelijke vormentaal. Omschrijving. De muziektent heeft een onregelmatige plattegrond met een driezijdige sluiting en bestaat uit een podium met daarboven een rieten dak, gedragen door houten stijlen. Het podium is gebouwd in baksteen in een staand verband en wordt afgesloten door een rollaag. Onder het podium bevindt zich een soutterrain. In de schuine zijden van het podium aan de achterzijde zijn aan weerszijden vier kleine lichtgaten met bakstenen stijlen voor deze ruimte aangebracht. Aan de achterzijde van het podium is een gedenksteen uit 1991 ingemetseld. Het podium is bedekt met een planken vloer en voorzien van een houten balustrade. Hierboven bevindt zich een rieten schilddak met nokpannen en twee vorstkammen. Onder dit dak is een houten plafond aangebracht, dat rust op houten stijlen met korbelen. Ter weerszijde van deze stijlen bevinden zich onder het plafond ijzeren consoles waarin aan de onderzijde kleine lampjes zijn aangebracht. Waardering. Het object is van algemeen belang en heeft cultuurhistorische waarde als illustratie van de denkbeelden in het Interbellum omtrent de aankleding van de openbare ruimte in dorpen en als illustratie van de rol van Oisterwijk als belangrijke toeristenplaats. Het object bezit ensemblewaarden: de muziektent vormt een essentieel onderdeel van het dorpsplein en is van belang vanwege de relatie met de historische groenvoorzieningen. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 519958
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Muziektent in Oisterwijk

Geheel vrijstaande gemeentehuis

De Lind 56
Oisterwijk
Inleiding. Het geheel vrijstaande GEMEENTEHUIS, een ontwerp in Neo-Renaissance stijl van architect L.W. Schoonenberg, is centraal gelegen i..

Complex De Lind

-
Oisterwijk
Inleiding. De VIJVER is aangelegd in 1930 en vertoont in het metselwerk en de terrassen Traditioneel-Ambachtelijke vormen. Omschrijving. ..

Dubbel woonhuis

De Lind 39
Oisterwijk
Inleiding. Het dubbele WOONHUIS met koetsingang is gelegen aan de noordelijke zijde van De Lind en kijkt uit op het z.g. trouwlaantje of Ma..

Winkel-woonhuis

De Lind 75
Oisterwijk
Inleiding WINKEL-WOONHUIS, opgetrokken in ambachtelijk-traditionele bouwtrant, daterend uit de eerste helft van de 18de eeuw, mogelijk oud..

voormalige ambtswoning van de burgemeester

De Lind 18
Oisterwijk
Inleiding. Midden in de dorpskom van Oisterwijk bevindt zich aan De Lind op nummer 18 de voormalige AMBTSWONING van de burgemeester. Het ge..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)