Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Portierswoning in Oisterwijk

Woonhuis

Hondsbergselaan 1
5062JR Oisterwijk
Noord Brabant

Bouwjaar: 1919


Beschrijving van Portierswoning

Inleiding. De PORTIERSWONING is gelegen aan de rechterzijde van de oprijlaan naar het landhuis 'De Hondsberg', aan de Hondsbergselaan. Het gebouw dateert uit 1919. Net als het landhuis is de portierswoning gebouwd in een Um 1800-stijl. In de achtergevel van de portierswoning is sprake van verbouwingen na de oorspronkelijke bouwtijd. Omschrijving. Het eenlaags pand heeft een rechthoekige plattegrond. De muren zijn opgetrokken in baksteen in kruisverband, met hardstenen plinten en zandstenen sierstukken. Het huis heeft een zadeldak met verbeterde Hollandse pannen en een bakgoot rustend op klossen. In het midden van het dak is een schoorsteen met tentvormig schoorsteenkapje aangebracht. Het zadeldak is gevat tussen twee klokgevels, omlijst door een rollaag en gesierd met zandstenen voluten en een zandstenen afsluiting in de vorm van een gebogen fronton met palmet. Centraal in de voorgevel bevindt zich de ingang met een geprofileerde deurlijst, waarboven een ovaal bovenlicht is aangebracht. Het huis is in de voor- en zijgevels voorzien van zesruits schuifvensters met luiken. In de zijgevels zijn ter hoogte van de zolderverdieping kleinere zesruits schuifvensters aangebracht. Boven in de klokgevels bevinden zich in beide zijgevels een klein ovaal oeil-de-boeufvenster, omlijst door zandstenen sierstukken met festoenen. Aan de achterzijde bevindt zich in het midden een niet uit de oorspronkelijke bouwtijd daterende eenlaags aanbouw met een klein venster. Aan weerszijden van deze aanbouw zijn deuren aangebracht. Waardering. Het object is van algemeen belang. Het bezit cultuurhistorische waarde als illustratie van een typologische ontwikkeling: het is een vrij zeldzaam voorbeeld van een portierswoning behorend bij een landhuis. Daarnaast bezit het object ensemblewaarden: de portierswoning is gebouwd in een historiserende stijl met eclectische detaillering, die een duidelijke verwantschap vertoont met de architectuur van het landhuis. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 519956
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Portierswoning in Oisterwijk

De Hondsberg

Hondsberg 5
Oisterwijk
Inleiding. Het LANDHUIS is centraal gelegen in het landschapspark. Aan de achterzijde van het landhuis vormt een terras met natuurstenen ba..

Israelitische begraafplaats van Oisterwijk

Jan van Beverwijckstraat 35
Oisterwijk
Uit ca 1740 daterende, nog in gebruik zijnde Israelitische begraafplaats van Oisterwijk, de oudste Israelitische begraafplaats van West-Brab..

Ponderosa

Scheepersdijk 103
Oisterwijk
Inleiding. Ten zuiden van het centrum van Oisterwijk bevindt zich aan de Scheepersdijk het vrijstaande WOONHUIS 'Ponderosa' uit 1920. Het p..

Beeldengroep van de H. Familie in Neogotische stijl

Kerkplein 1
Oisterwijk
Inleiding. BEELDENGROEP van de H. Familie, in Neogotische stijl, geplaatst tegen de zuidzijde van de kerk, onder een eenvoudig afdak. Vermo..

Standbeeld van Adriaan Poirters

-
Oisterwijk
Inleiding. Standbeeld van de uit Oisterwijk geboortige katholieke literator (1605-1674) Adriaan Poirters, geplaatst in een plantsoen op het..

Kaart & Routeplanner

Route naar Portierswoning in Oisterwijk

Foto's (1)