Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Gedenkteken in Oisterwijk

Overig

Almystraat 14
5061PA Oisterwijk
Noord Brabant

Bouwjaar: 1941


Beschrijving van Gedenkteken

Inleiding Op de zuidoostelijke binnenplaats van het fabriekcomplex bevindt zich op een grasveldje, gelegen tussen de voorgevel van het oude magazijn/kantoor en de Almystraat een GEDENKTEKEN, daterend uit 1941. Het werd door het personeel van de fabriek aangeboden ter gelegenheid van het 25-jarig bestaan. Het beeldhouwwerk, ontworpen in een stijl verwant aan het sociaal-realisme, is in de loop der jaren sterk verweerd. Omschrijving Het rechthoekige grasveldje wordt omzoomd door een lijst met een spiegelboogmotief. Centraal daarop een gebeeldhouwde bolsokkel waarboven een zeshoekige obelisk met om en om aan drie zijden gebeeldhouwde figuren, staand op drie wapenschilden. De figuren, met schort en op klompen, stellen leerlooiers voor, en dragen ieder als attribuut een looiwerktuig bij zich. De afbeeldingen op de wapenschilden verwijzen symbolisch naar Brabant, Amsterdam en het leerlooiersvak. Tussen de wapenschilden zijn koeienkoppen afgebeeld. Het geheel staat op een bolsokkel, voorstellende een wereldbol, met daarin de tekst: 'Ter gelegenheid van het 25-jarig bestaan der koninklijke lederfabriek Oisterwijk N.V. aangeboden door het personeel 27 october 1941'. Het tufstenen beeldhouwwerk is opgebouwd uit diverse afzonderlijke delen die later aan elkaar zijn gemetseld. De bolsokkel wordt omgeven door een lage heg. Waardering Het object is van algemeen belang omdat het cultuurhistorische waarden bezit. In economisch opzicht illustreert de voorstelling de stevige en vooraanstaande plaats die de Oisterwijkse leerfabriek zich in 25 jaar tijd in Europa heeft verworven. Daarnaast refereert het object, geschonken aan de directie, aan het pionierskarakter van de fabriek in sociaal opzicht, getuige de vele voorzieningen die de fabriek voor zijn werknemers had getroffen. Verder zijn de ensemblewaarden van belang. Het object is onderdeel van een groter geheel dat cultuurhistorisch van (inter-)nationaal belang is. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 519953
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Gedenkteken in Oisterwijk

Koninklijke Verenigde Leder

Almystraat 14
Oisterwijk
Inleiding. In het zuidoostelijke deel van het terrein bevindt zich het oudste gebouw van de fabriek, bestaand uit twee gekoppelde bouwlicha..

Machine met ketelhuis

Almystraat 14
Oisterwijk
Inleiding Het MACHINEGEBOUW met KETELHUIS is gelegen aan de achterzijde van het bedrijfsterrein van de Koninklijke Verenigde Leder BV, link..

Produktiehal/drogerij/magazijn met voormalig kantoorgebouw

Almystraat 14
Oisterwijk
Inleiding De PRODUKTIEHAL/DROGERIJ/MAGAZIJN met voormalig KANTOORGEBOUW staat achter het huidige kantoorgebouw van de Koninklijke Verenigde..

Voormalige brandweergarage

Almystraat 14
Oisterwijk
Inleiding In de zuidwestelijke hoek van het fabrieksterrein ligt de voormalige BRANDWEERGARAGE, gebouwd aan de hand van een ontwerp uit 192..

Kantoorgebouw met magazijn

Almystraat 14
Oisterwijk
Inleiding Het KANTOORGEBOUW met MAGAZIJN is gelegen langs de Almystraat, aan de voorzijde van het fabrieksterrein van de Koninklijke Vereni..

Kaart & Routeplanner

Route naar Gedenkteken in Oisterwijk

Foto's (2)