Meer dan 63.000 rijksmonumenten


De Colckhof in Laag Zuthem

Kasteel Buitenplaats

Colckhof 6
8055PH Laag Zuthem (gemeente Raalte)
Overijssel


Beschrijving van De Colckhof

Omschrijving onderdeel 1: HOOFDGEBOUW. Met de achterzijde aan de Nieuwe Wetering gelegen hoofdgebouw, bestaande uit twee gedeelten die beide onder pannen schilddaken met hoekschoorstenen zijn gedekt. Het verdiepingsloze achtergedeelte (laat 18de-eeuws, vermoedelijk 1778) heeft gepleisterde gevels en is voorzien van een driezijdige erker, meerruitsschuifvensters en dakkapellen. Het voorhuis is in een classicistische stijl opgetrokken en dateert gedeeltelijk uit de eerste decennia van de 19de eeuw en kreeg zijn huidige verschijningsvorm tijdens een uitbreiding in het midden van de 19de eeuw (vermoedelijk 1859). Het voorhuis heeft gepleisterde gevels en een omlopende kroonlijst en wordt gedekt door een met gesmoorde Hollandse pannen gedekt schilddak. De voorgevel is vijf travee├źn breed en wordt door lisenen afgesloten. Het middenrisaliet heeft beganegronds een voordeur met halfrond bovenlicht, op de verdieping een op de ionische zuilen rustend balkon met balustrade en toegankelijk middels een omlijste entree. Het risaliet wordt bekroond door een driehoekig fronton. De rechterzijgevel is voorzien van een overstek gedragen door consoles voorzien van voluten. In het voorhuis ondermeer achtruits Empirevensters op de beganegrond en zesruits schuifvensters op de verdieping. In het interieur zijn ondermeer van belang de oorspronkelijke indeling met centraal een royale hal. In 1997 werd het huis op onderdelen gerestaureerd (ondermeer het koperen dakbeslag, het buiten stucwerk). Waardering HOOFDHUIS behorende tot de historische buitenplaats De Colckhof is van algemeen belang: - vanwege de ouderdom; -vanwege de karakteristieke architectonische vormgeving van het in fasen tot stand gekomen voor- en achterhuis; - vanwege de hoge mate van gaafheid van het exterieur en het interieur; - vanwege de functioneel-ruimtelijke relatie met de andere onderdelen van de buitenplaats; - vanwege de kenmerkende ligging binnen de parkaanleg in vroege landschapsstijl. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 519942
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van De Colckhof in Laag Zuthem

Colckhof: historische tuin- en parkaanleg

Colckhof 6
Laag Zuthem (Gemeente Raalte)
Omschrijving onderdeel 2: HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG. De historische tuin- en parkaanleg van de historische buitenplaats De Colckhof ..

Colckhof: hooiberg

Colckhof 6
Laag Zuthem (Gemeente Raalte)
Omschrijving onderdeel 5: HOOIBERG Geheel uit houten delen (zes stelten of bergroeden) opgetrokken berg, XIX, voor de opslag van hooi. De ..

Colckhof: houtschuur

Colckhof 6
Laag Zuthem (Gemeente Raalte)
Omschrijving onderdeel 6: HOUTSCHUUR Geheel uit hout opgetrokken houtschuur, vermoedelijk daterend uit het begin van de 20ste eeuw. De sch..

Colckhof: eendenhuisje

Colckhof 6
Laag Zuthem (Gemeente Raalte)
Omschrijving onderdeel 7: EENDENHUISJE Recht tegenover het hoofdgebouw (huis De Colckhof) aan de vijver gelegen eendenhuisje uit het midde..

Colckhof: theehuisje

Colckhof 6
Laag Zuthem (Gemeente Raalte)
Omschrijving onderdeel 8: THEEHUISJE Op een uitzichtheuveltje staand theekoepeltje, vermoedelijk midden 19de eeuw. Het vrijwel halfronde i..

Kaart & Routeplanner

Route naar De Colckhof in Laag Zuthem

Foto's (1)