graf begraafplaats in Sint Michielsgestel

Graf Begraafplaats

5258ZG Sint Michielsgestel

Beschrijving van graf begraafplaats

Inleiding Op de aan de oostelijke zijde van de Nieuwstraat gelegen, in 1828 door de gemeente aangelegde en in 1907 en 1908 in een hervormd en katholiek gedeelte gesplitste begraafplaats bevinden zich enkele neogotische grafmonumenten, een Calvarieberg en enkele gietijzeren grafkruisen; deze vallen buiten de van rijkswege geldende bescherming. Wel beschermd wordt de uit 1870 daterende kunstmatige GRAFHEUVEL voor F.J.J. Deblocc van Scheltinga, die is gelegen in de zuidwestelijke hoek, op het Protestantse gedeelte van de begraafplaats en in de romantische opzet invloeden van neogotiek vertoont. Omschrijving De grafheuvel is een, relatief klein, bouwlichaam op een ruwweg rechthoekige plattegrond (circa 7 bij 3 meter) en heeft licht aflopende wanden. De grafheuvel is opgebouwd uit een kern van baksteen, voorzien van een gecementeerde buitenlaag die door middel van fragmenten oud bouwpuin van een rotsachtig uiterlijk is voorzien. Met uitzondering van de op het westen gerichte ingang is de gehele grafheuvel overwoekerd door een weelderige vegetatie. De ingang wordt gevormd door een rechthoekige natuurstenen rondboogdeur met daarin de inscriptie: "begraafplaats F.J.J. Deblocc van Scheltinga anno 1870". Hierboven bevinden zich twee kleine ijzeren ringen voor het openen van de deur. Waardering De kunstmatige grafheuvel is van algemeen belang. De grafheuvel heeft cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van de typologische ontwikkeling van het grafmonument met imitatie-rotsen. De grafheuvel heeft architectuurhistorische waarde als in Nederland zeldzame representant van een meer op de Engelse romantiek gerichte interpretatie van de neogotiek. De grafheuvel is gaaf bewaard gebleven en is uiterst zeldzaam. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)