Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Grenspaal, in traditionele vormen in Gemonde

Overig


5258ZG Gemonde (gemeente Sint Michielsgestel)
Noord Brabant

Bouwjaar: 1879


Beschrijving van Grenspaal, in traditionele vormen

Inleiding Grenspaal, opgericht in 1879 in traditionele vormen. De grenspaal is een relict van de vele grenscorrecties en bestuurswisselingen die het kerkdorp Gemonde in de loop der tijd heeft ondergaan en geeft de scheiding aan tussen het grondgebied van Sint-Michielsgestel en Boxtel. Sinds 1997 valt heel Gemonde onder de gemeente Sint-Michielsgestel. De paal is gesitueerd aan de noordzijde van de tuin van de pastorie op nummer 122. Omschrijving Vierkante hardstenen paal, breedte 32 cm., hoogte 90 cm. De paal is op circa 40 cm. hoogte aan drie zijden voorzien van in reliƫf aangebrachte opschriften binnen een sierkader en heeft daarboven een insnoering met tweezijdig opschriften en een piramidebekroning met flauwe helling. Opschriften: Noordzijde; GEMONDE 1879. Oostzijde; (bekroning) ST. MICHIELSGESTEL. (basement) P.N. v. THIEL BURGEMEESTER, A. v.v. OETELAAR, W. HUIBERS WETHOUDERS, l. v.d. WESTELAKEN SECRETARIS. Westzijde; (bekroning) BOXTEL. (basement) F.C.A.R. BARON v. LAMSWEERDE BURGEMEESTER, J. v. LIESHOUT, H. v.d. MEIJDEN WETHOUDERS, J.F. v. UDEN SECTRETARIS. Waardering De grenspaal is van algemeen belang. De grenspaal heeft cultuurhistorische waarden als bijzondere uitdrukking van de bestuurlijke ontwikkeling van Gemonde en van de typologische ontwikkeling van de grenspaal. De grenspaal is van kunsthistorisch belang wegens de detaillering. Hij is tevens van belang vanwege de zeldzaamheid van dergelijke gaaf bewaarde exemplaren. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 519932
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:55:05.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Grenspaal, in traditionele vormen in Gemonde

kerkelijk gebouw

St.Lambertusweg 122
Gemonde (Gemeente Sint Michielsgestel)
Inleiding PASTORIE, in opdracht van het parochiebestuur in 1913 naar ontwerp van de architect Wolter te Riele opgetrokken in vormen van de ..

Complex Lambertusweg

St.Lambertusweg 122
Gemonde (Gemeente Sint Michielsgestel)
Inleiding Rooms-Katholieke KERK van Sint Lambertus, in 1923 en 1924 gebouwd naar ontwerp van de architect Wolter te Riele in neogotische vo..

Bijschuur bij pastorie

St.Lambertusweg 122
Gemonde (Gemeente Sint Michielsgestel)
Inleiding BIJSCHUUR, in 1913 naar ontwerp van de architect Wolter te Riele gebouwd in vormen van de Overgangsarchitectuur. De vrijstaande s..

Huis Twijnmeer

Twijnmeer 10
Gemonde (Gemeente Sint Michielsgestel)
Huis Twijnmeer. Empire landhuis uit het begin van de 19e eeuw, met zuilenportiek.

Ronde Molen

St.Lambertusweg 33
Gemonde (Gemeente Sint Michielsgestel)
Inleiding INCOMPLETE MOLEN. De destijds als bergmolen uitgevoerde ronde stenen bovenkruier uit een onbekend bouwjaar was ingericht als k..

Kaart & Routeplanner

Route naar Grenspaal, in traditionele vormen in Gemonde

Foto's (1)