Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Doofstommeninstituut in Sint Michielsgestel

Weg En Waterwerk

Theerestraat 42
5271GD Sint Michielsgestel
Noord Brabant


Beschrijving van Doofstommeninstituut

Inleiding BRUG met poort en hekwerk, gebouwd in 1910 naar ontwerp van de architect J.H.H. van Groenendael in strakke, aan de art nouveau gerelateerde eclectische vormen. Het geheel is vermoedelijk als toegang voor het bij het instituut horende koetshuis ontworpen en bevindt zich aan de noordwestelijke (linker) zijde van het terrein boven de gracht die het instituutsterrein van de openbare weg scheidt. De brug heeft tegenwoordig geen functie meer aangezien het achterterrein via een grote weg aan de linkerzijde van het terrein toegankelijk is. Omschrijving Brug met poort, onderbouw van machinale baksteen gemetseld in kruisverband. Twee gemetselde penanten met hardstenen bekleding van de voet en met hardstenen bekroning. Aan de voorzijde bevinden zich twee kleine natuurstenen schamppaaltjes. Siersmeedijzeren openslaand hekwerk met onder meer krulwerk, pijlpunten en een kruisbekroning. Aan de instituutszijde bevindt zich nog een lage, gemetselde, opengewerkte balustrade. De brug zwenkt naar het midden iets in. Waardering De brug met poort is van algemeen belang. De brug met poort heeft cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van de typologische ontwikkeling van de architectuur van de voornamelijk door religieuzen geleide gezondheidszorg in het zuiden van Nederland rond 1900. De brug met poort heeft architectuurhistorische waarde vanwege de hoogwaardige kwaliteit van de toegepaste stijlelementen en vanwege de plaats die het object inneemt in het oeuvre van de architect J.H.H. van Groenendael. De brug met poort heeft ensemblewaarden vanwege de functionele, typologische en stilistische samenhang met de hoofdbebouwing van het instituut. De brug met poort is gaaf bewaard gebleven. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 519926
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:55:05.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Doofstommeninstituut in Sint Michielsgestel

gebouw

Theerestraat 42
Sint Michielsgestel
Inleiding Voormalig DOOFSTOMMENINSTITUUT, tegenwoordig instituut voor doven, gebouwd tussen 1908 en 1910 naar ontwerp van de architect J.H...

Doofstommeninstituut

Theerestraat 42
Sint Michielsgestel
Inleiding Op het voorplein van het instituut bevindt zich centraal voor de ingang op een hoge sokkel het in 1915 door de Bossche beeldhouwe..

Woonhuis

Torenstraat 4
Sint Michielsgestel
Inleiding WOONHUIS, gebouwd in 1882 in een sobere ambachtelijk-traditionele bouwtrant. Het aan de noordzijde gelegen achterhuis is waarschi..

Toren

Petrus Dondersplein 18
Sint Michielsgestel
Toren. Overblijfsel van de middeleeuwse kerk. Bouwwerk uit het midden van de 15e eeuw, opgetrokken uit baksteen met lagen van tufsteen. Over..

N.H. pastorie

Petrus Dondersplein 13
Sint Michielsgestel
N.H. Pastorie. Herenhuis in Empirestijl, met zes- en vierdelige schuiframen, omlijste ingang, kroonlijst met tandlijst en triglyphen. Begin ..

Kaart & Routeplanner