Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Complex Ruwenbergstraat in Sint Michielsgestel

Kasteel Buitenplaats

Ruwenbergstraat 4
5271AG Sint Michielsgestel
Noord Brabant


Beschrijving van Complex Ruwenbergstraat

Inleiding KOETSHUIS, in 1904 in eclectische vormen gebouwd in opdracht van dokter Karel Verzijl naar ontwerp van zijn schoonvader, de Maastrichtse architect J. Kayser. Het vrijstaande koetshuis bevindt zich aan de noordzijde van de villa. Omschrijving Pand van één bouwlaag op rechthoekige grondslag met gevels in schoon metselwerk van in kruisverband gemetselde machinale baksteen onder een met muldenpannen gedekt zadeldak. Het metselwerk is geknipt en gesneden gevoegd. De gevel wordt geleed door een hardstenen waterlijst en door banden van gele verblendsteen. De goot rust op houten klosjes. De lichttoetreding wordt verzorgd door met een segmentboog getoogde vensters met hardstenen onderdorpels. De ingangen bevinden zich in de zuidgevel. De linker ingang wordt gevormd door een segmentboogpoort met opgeklampte deuren die toegang geeft tot het gedeelte waar de koets gestald kon worden. Rechts hiervan bevindt zich de voormalige paardenstal die een aparte ingang heeft. Intern zijn de voederbakken nog bewaard. De hooizolder is bereikbaar via een trap in de paardenstal. Boven de segmentboogpoort is in het dakvlak een hooiluik aangebracht. Dit is met pannen overdekt en heeft een opgeklampte deur. Aan de oostzijde van het koetshuis bevindt zich een kleine vierkante aanbouw onder een plat dak. De gevels zijn identiek aan die van het koetshuis gedetailleerd. Waardering Het koetshuis is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van de sociaal-economische ontwikkeling waarbij de gegoede burgerij en de bestuurlijke elite zich in de directe nabijheid van 's-Hertogenbosch aan de uitvalswegen van de kleinere, meer landelijke, plaatsen daaromheen vestigen en daar een landhuis laten bouwen. Het pand is van architectuurhistorisch belang vanwege de hoogwaardige kwaliteit van de bebouwing en vanwege de kwaliteit van de toegepaste historiserende stijlelementen. Verder heeft het complex ensemblewaarde vanwege de bijzondere samenhang tussen de samenstellende onderdelen en de historisch-ruimtelijke relatie met de wegen en groenvoorzieningen. Tevens is het van belang vanwege de zeldzaamheid van dergelijke gaaf bewaarde villacomplexen. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 519922
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:55:05.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Complex Ruwenbergstraat in Sint Michielsgestel

Complex Ruwenbergstraat: villa in eclectische vormen gebouwd

Ruwenbergstraat 4
Sint Michielsgestel
Inleiding VILLA, in 1904 in eclectische vormen gebouwd in opdracht van dokter Karel Verzijl naar ontwerp van zijn schoonvader, de Maastrich..

Complex Ruwenbergstraat: houten prieel op zeshoekige grondslag

Ruwenbergstraat 4
Sint Michielsgestel
Inleiding PRIEEL, in 1904 in eclectische vormen gebouwd in opdracht van dokter Karel Verzijl naar ontwerp van zijn schoonvader, de Maastric..

De Ruwenberg: koetshuis

Ruwenbergstraat 3
Sint Michielsgestel
Omschrijving onderdeel 2: KOETSHUIS. Inleiding Voormalig koetshuis, oorspronkelijk behorend bij het landgoed genaamd "De Kleine Ruwenberg"..

De Ruwenberg: slangenmuur

Ruwenbergstraat 3
Sint Michielsgestel
Omschrijving onderdeel 3: PANNENDROGERIJ annex SLANGENMUUR. Inleiding Op het terrein van het voormalige koetshuis bevindt zich een voormal..

De Ruwenberg: duivenverblijven

Ruwenbergstraat 3
Sint Michielsgestel
Omschrijving onderdeel 4: DUIVENVERBLIJVEN. Inleiding Op het terrein van het voormalig koetshuis bevinden zich twee schilderachtige duiven..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)