Complex Pleinsedijk in Sint Michielsgestel

Pleinsedijk 1
5271SZ Sint Michielsgestel

Beschrijving van Complex Pleinsedijk

Inleiding SCHUUR, in de tweede helft van de negentiende eeuw opgetrokken in een streek-eigen bouwtrant. De schuur is gelegen op het achtererf van de langgevelboerderij (onderdeel I). Omschrijving De geheel vrijstaande dwarsdeelschuur heeft één bouwlaag op rechthoekige grondslag met lage muren in schoon metselwerk en gedeeltelijk houten en met stro beklede wanden onder een met stro gedekt schilddak. Aan elke zijde van de zuidoostelijke gevel bevindt zich een grote, houten dubbele inrijpoort; de meest linkse daarvan is geplaatst in een ingesnoerde hoek. De deuren zijn geteerd. Waardering De dwarsdeelschuur is van algemeen belang. Het object heeft cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van de sociaal-economische en typologische ontwikkeling van het boerenbedrijf en de langgevelboerderij en dwarsdeelschuur in Noord-Brabant. Het heeft architectuurhistorische waarde vanwege het bijzondere materiaalgebruik. Het heeft ensemblewaarde vanwege de bijzondere samenhang tussen de samenstellende onderdelen. Het is van belang vanwege de zeldzaamheid van dergelijke gaaf bewaarde ensembles. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)