Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Complex Pleinsedijk in Sint Michielsgestel

Boerderij

Pleinsedijk 1
5271SZ Sint Michielsgestel
Noord Brabant


Beschrijving van Complex Pleinsedijk

Inleiding SCHUUR, in de tweede helft van de negentiende eeuw opgetrokken in een streek-eigen bouwtrant. De schuur is gelegen op het achtererf van de langgevelboerderij (onderdeel I). Omschrijving De geheel vrijstaande dwarsdeelschuur heeft één bouwlaag op rechthoekige grondslag met lage muren in schoon metselwerk en gedeeltelijk houten en met stro beklede wanden onder een met stro gedekt schilddak. Aan elke zijde van de zuidoostelijke gevel bevindt zich een grote, houten dubbele inrijpoort; de meest linkse daarvan is geplaatst in een ingesnoerde hoek. De deuren zijn geteerd. Waardering De dwarsdeelschuur is van algemeen belang. Het object heeft cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van de sociaal-economische en typologische ontwikkeling van het boerenbedrijf en de langgevelboerderij en dwarsdeelschuur in Noord-Brabant. Het heeft architectuurhistorische waarde vanwege het bijzondere materiaalgebruik. Het heeft ensemblewaarde vanwege de bijzondere samenhang tussen de samenstellende onderdelen. Het is van belang vanwege de zeldzaamheid van dergelijke gaaf bewaarde ensembles. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 519919
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:55:05.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Complex Pleinsedijk in Sint Michielsgestel

Boerderij van het langgeveltype, in de tweede helft van de negentiende eeuw opgetrokken in een streek-eigen bouwtrant

Pleinsedijk 1
Sint Michielsgestel
Inleiding BOERDERIJ van het langgeveltype, in de tweede helft van de negentiende eeuw opgetrokken in een streek-eigen bouwtrant. Aan de noo..

Landhuis Mariënberg

Hemelrijkstraat 1
Sint Michielsgestel
Inleiding LANDHUIS "Mariënberg", in 1893 gebouwd in opdracht van de Bossche rechter Sasse in eclectische vormen. Het landhuis is centraal ..

Complex Mariënberg

Hemelrijkstraat 1
Sint Michielsgestel
Inleiding KOETSHUIS, behorende bij het landhuis "Mariënberg", in 1893 gebouwd in opdracht van de Bossche rechter Sasse in eclectische vorm..

Landhuis Hemelrijk

Hemelrijkstraat 8
Sint Michielsgestel
Inleiding Landhuis "Hemelrijk", gebouwd in de eerste helft van de negentiende eeuw en gewijzigd in 1873. Het landhuis met twee markante hoe..

Complex Hemelrijk: ijzeren hekwek

Hemelrijkstraat 8
Sint Michielsgestel
Inleiding HEKWERK, gesitueerd aan de straatzijde van de villa. Het hek dateert waarschijnlijk uit de periode rond 1895. De inrijpoort is ve..

Kaart & Routeplanner