Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Boerderij van het langgeveltype, in de tweede helft van de negentiende eeuw opgetrokken in een streek-eigen bouwtrant in Sint Michielsgestel

Boerderij

Pleinsedijk 1
5271SZ Sint Michielsgestel
Noord Brabant

Bouwjaar: 1850-1900


Beschrijving van Boerderij van het langgeveltype, in de tweede helft van de negentiende eeuw opgetrokken in een streek-eigen bouwtrant

Inleiding BOERDERIJ van het langgeveltype, in de tweede helft van de negentiende eeuw opgetrokken in een streek-eigen bouwtrant. Aan de noordoostelijke zijde bevindt zich een in circa 1970 gebouwde ouderwoning; deze valt buiten de van rijkswege geldende bescherming. Omschrijving Gedeeltelijk vrijstaande langgevelboerderij van één bouwlaag op rechthoekige grondslag met in kruisverband gemetselde gevels in schoon metselwerk onder een met Hollandse pannen (aan de dakvoet) en riet gedekt, afgewolfd zadeldak. In de daknok bevinden zich twee gemetselde schoorstenen. In het dakvlak bevinden zich twee halfronde dakkapellen. Het woongedeelte bevindt zich aan de noordoostelijke zijde. De voorgevel heeft een recht gesloten opgeklampte deur met bovenlicht en een recht gesloten venster met luiken en een zesruits schuifraam. Er zijn aparte ingangen voor de deel en de tas. De stalvensters zijn licht getoogd en hebben ijzeren klapramen met een zesruits verdeling. De kopgevel aan de straatzijde (zuidoosten) heeft drie kleine stalvensters en daarboven een opgeklampt rondbogig hooiluik. De gebruikte baksteen is in dit bovenste gedeelte van de kopgevel donkerder van kleur. De achtergevel heeft opgeklampte deeldeuren en enkele met een segmentboog getoogde stalvenstertjes. Bij het woongedeelte bevinden zich nog twee recht gesloten vensters met roedenramen. Waardering De langgevelboerderij met dwarsdeelschuur is van algemeen belang. Het gebouw heeft cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van de sociaal-economische en typologische ontwikkeling van het boerenbedrijf en de langgevelboerderij en dwarsdeelschuur in Noord-Brabant. Het heeft architectuurhistorische waarde vanwege het bijzondere materiaalgebruik. Het heeft ensemblewaarde vanwege de bijzondere samenhang tussen de samenstellende onderdelen. Het is van belang vanwege de zeldzaamheid van dergelijke gaaf bewaarde ensembles. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 519918
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:55:05.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Boerderij van het langgeveltype, in de tweede helft van de negentiende eeuw opgetrokken in een streek-eigen bouwtrant in Sint Michielsgestel

Complex Pleinsedijk

Pleinsedijk 1
Sint Michielsgestel
Inleiding SCHUUR, in de tweede helft van de negentiende eeuw opgetrokken in een streek-eigen bouwtrant. De schuur is gelegen op het achtere..

Landhuis Mariënberg

Hemelrijkstraat 1
Sint Michielsgestel
Inleiding LANDHUIS "Mariënberg", in 1893 gebouwd in opdracht van de Bossche rechter Sasse in eclectische vormen. Het landhuis is centraal ..

Complex Mariënberg

Hemelrijkstraat 1
Sint Michielsgestel
Inleiding KOETSHUIS, behorende bij het landhuis "Mariënberg", in 1893 gebouwd in opdracht van de Bossche rechter Sasse in eclectische vorm..

Landhuis Hemelrijk

Hemelrijkstraat 8
Sint Michielsgestel
Inleiding Landhuis "Hemelrijk", gebouwd in de eerste helft van de negentiende eeuw en gewijzigd in 1873. Het landhuis met twee markante hoe..

Complex Hemelrijk: ijzeren hekwek

Hemelrijkstraat 8
Sint Michielsgestel
Inleiding HEKWERK, gesitueerd aan de straatzijde van de villa. Het hek dateert waarschijnlijk uit de periode rond 1895. De inrijpoort is ve..

Kaart & Routeplanner

Route naar Boerderij van het langgeveltype, in de tweede helft van de negentiende eeuw opgetrokken in een streek-eigen bouwtrant in Sint Michielsgestel