Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Complex Hemelrijk in Sint Michielsgestel

Kasteel Buitenplaats

Hemelrijkstraat 6
5271TZ Sint Michielsgestel
Noord Brabant


Beschrijving van Complex Hemelrijk

Inleiding KOETSHUIS met dienstwoning, omstreeks 1895 opgetrokken in ambachtelijk-traditionele vormen. Het vrijstaande koetshuis is gesitueerd aan de zuidoostelijke kant van het landhuis. In 1969 is er een erker aangebouwd en werd het intern aan de gedeeltelijke woonfunctie aangepast. De erker valt buiten de van rijkswege geldende bescherming. Omschrijving Koetshuis op T-vormige grondslag van één bouwlaag met kapverdieping onder een met kruispannen gedekt, samengesteld en deels afgewolfd schilddak. De gevels zijn voorzien van houten betimmeringen. De witgeschilderde gevels zijn opgetrokken in machinale baksteen en worden verlevendigd door speklagen van natuursteen en een fries met metselornamentiek onder de overhangende goot. Verder zijn in de gevels smeedijzeren krulankers aangebracht. De venster- en deuropeningen zijn getoogd met segmentbogen. Enkele recht gesloten vensters, met name aan de west- en de zuidgevel zijn vergroot. In de westgevel bevindt zich de dubbele opgeklampte inrijpoort. Deze is licht getoogd en heeft een hanenkam aan de bovenzijde. Inwendig is nauwelijks bijzondere detaillering aanwezig. Waardering Het koetshuis is van algemeen belang. Het koetshuis heeft cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van de sociaal-economische ontwikkeling waarbij de gegoede burgerij en de bestuurlijke elite zich in de directe nabijheid van 's-Hertogenbosch aan de uitvalswegen van de kleinere, meer landelijke, plaatsen daaromheen vestigen en daar een landhuis laten bouwen. Het is van architectuurhistorisch belang vanwege de bijzondere samenhang tussen de samenstellende onderdelen, de typologische en de kunsthistorische kwaliteit van de toegepaste eclectische en neoromaanse stijlelementen. Het heeft ensemblewaarde vanwege de hoogwaardige kwaliteit van de bebouwing en de historisch-ruimtelijke relatie met de wegen en groenvoorzieningen. Het is van belang vanwege de bouwtechnische en typologische zeldzaamheid die het als zodanig bezit. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 519916
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:55:05.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Complex Hemelrijk in Sint Michielsgestel

Landhuis Hemelrijk

Hemelrijkstraat 8
Sint Michielsgestel
Inleiding Landhuis "Hemelrijk", gebouwd in de eerste helft van de negentiende eeuw en gewijzigd in 1873. Het landhuis met twee markante hoe..

Complex Hemelrijk: ijzeren hekwek

Hemelrijkstraat 8
Sint Michielsgestel
Inleiding HEKWERK, gesitueerd aan de straatzijde van de villa. Het hek dateert waarschijnlijk uit de periode rond 1895. De inrijpoort is ve..

Kleine boerderij op L-vormige plattegrond met rieten dak

Hemelrijkstraat 33
Sint Michielsgestel
Kleine boerderij op L-vormige plattegrond met rieten dak. Zoldervensters onder de dakrand. 18e eeuw. Vensters met luiken en 25-ruitsschuifra..

Boerderij van het langgeveltype, in de tweede helft van de negentiende eeuw opgetrokken in een streek-eigen bouwtrant

Pleinsedijk 1
Sint Michielsgestel
Inleiding BOERDERIJ van het langgeveltype, in de tweede helft van de negentiende eeuw opgetrokken in een streek-eigen bouwtrant. Aan de noo..

Complex Pleinsedijk

Pleinsedijk 1
Sint Michielsgestel
Inleiding SCHUUR, in de tweede helft van de negentiende eeuw opgetrokken in een streek-eigen bouwtrant. De schuur is gelegen op het achtere..

Kaart & Routeplanner