Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Complex MariŽnberg in Sint Michielsgestel

Kasteel Buitenplaats

Hemelrijkstraat 1
5271TX Sint Michielsgestel
Noord Brabant


Beschrijving van Complex MariŽnberg

Inleiding KOETSHUIS, behorende bij het landhuis "Mari√ęnberg", in 1893 gebouwd in opdracht van de Bossche rechter Sasse in eclectische vormen. Het koetshuis is gelegen in de zuidwestelijke hoek van de tuin die het landhuis aan alle zijden omringt. Omschrijving Koetshuis van √©√©n bouwlaag op rechthoekige grondslag met muren van in kruisverband gemetselde machinale baksteen onder een met Hollandse pannen gedekt zadeldak. De ingangen zijn aan de noordzijde gelegen en bestaan uit twee, elk met een segmentboog getoogde inrijpoorten. De linkse hiervan heeft dubbele houten paneeldeur; de rechtse heeft een dubbele opgeklampte deur. Naast deze deur bevindt zich een recht gesloten venster met een vierruits raam. De gevel heeft verder smeedijzeren krulankers voor de balken van de zoldering. Onder de goot bevindt zich een gemetseld muizentandfries. In het dakvlak bevindt zich centraal een dakkapel met hooiluik. De houten wangen van de dakkapel zijn gesneden in de vorm van stijgbeugels. De overige gevels zijn sober gehouden. In de oostelijke gevel bevinden zich drie kleine ronde vensters. Langs de dakrand is een sierlijk gesneden houten windveer bevestigd. Intern is de oorspronkelijke indeling geheel bewaard gebleven, met een grote stalling voor de rijtuigen aan de linkerkant en een paardenstalling met stenen ruif aan de rechterkant. De houten zoldering rust op balken. Waardering Het koetshuis is van algemeen belang. Het koetshuis heeft cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van de sociaal-economische ontwikkeling waarbij de gegoede burgerij en de bestuurlijke elite zich in de directe nabijheid van 's-Hertogenbosch aan de uitvalswegen van de kleinere, meer landelijke, plaatsen daaromheen vestigen en daar een landhuis met annexen laten bouwen. Het van architectuurhistorisch belang vanwege de bijzondere samenhang tussen de samenstellende onderdelen, de typologische en de kunsthistorische kwaliteit van de toegepaste eclectische stijlelementen. Het koetshuis heeft in samenhang met het landhuis ensemblewaarde vanwege de hoogwaardige kwaliteit van de bebouwing en de historisch-ruimtelijke relatie met de wegen en groenvoorzieningen. Het complex is van belang vanwege de bouwtechnische en typologische zeldzaamheid die het als zodanig bezit. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 519913
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:55:05.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Complex MariŽnberg in Sint Michielsgestel

Landhuis Mari√ęnberg

Hemelrijkstraat 1
Sint Michielsgestel
Inleiding LANDHUIS "Mari√ęnberg", in 1893 gebouwd in opdracht van de Bossche rechter Sasse in eclectische vormen. Het landhuis is centraal ..

Boerderij van het langgeveltype, in de tweede helft van de negentiende eeuw opgetrokken in een streek-eigen bouwtrant

Pleinsedijk 1
Sint Michielsgestel
Inleiding BOERDERIJ van het langgeveltype, in de tweede helft van de negentiende eeuw opgetrokken in een streek-eigen bouwtrant. Aan de noo..

Complex Pleinsedijk

Pleinsedijk 1
Sint Michielsgestel
Inleiding SCHUUR, in de tweede helft van de negentiende eeuw opgetrokken in een streek-eigen bouwtrant. De schuur is gelegen op het achtere..

Grote Ruwenberg

Ruwenbergstraat 7
Sint Michielsgestel
Huis De Grote Ruwenberg. In het neogotische complex van kostschoolgebouwen opgenomen is een achtkante traptoren uit de 15e of 16e eeuw, met ..

Complex Ruwenbergstraat: villa in eclectische vormen gebouwd

Ruwenbergstraat 4
Sint Michielsgestel
Inleiding VILLA, in 1904 in eclectische vormen gebouwd in opdracht van dokter Karel Verzijl naar ontwerp van zijn schoonvader, de Maastrich..

Kaart & Routeplanner