Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Complex Grinsel 84-86 in Den Dungen

Boerderij

Grinsel 84
5275JP Den Dungen (gemeente Sint Michielsgestel)
Noord Brabant

(1 recensie)

Beschrijving van Complex Grinsel 84-86

Inleiding Op het zuidoostelijke achterterrein bevindt zich een voormalige schuur, gebouwd in 1920 in een streek-eigen bouwtrant met de afkomende materialen van een elders op het perceel gelegen leerlooierij uit ca. 1900. Tegenwoordig heeft het pand slechts een opslagfunctie. Omschrijving Pand van één bouwlaag op een rechthoekige grondslag met in kruisverband gemetselde gevels onder een met Hollandse pannen gedekt zadeldak. Verschillende deuren, inrijpoorten, hijsluik en met een segmentboog getoogde vensters met roedenramen. Op de zolder van de zuidwestelijke hoek bevinden zich houten droogluiken, afkomstig van de looierij. De indeling is nog origineel. Waardering De schuur is van algemeen belang. Het object heeft cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van de sociaal-economische en typologische ontwikkeling van het landelijke woonhuis. Het object heeft ensemblewaarde vanwege de historische en functionele relatie met het woonhuis. Het object is verder van belang vanwege de gaafheid en vanwege de zeldzaamheid van dergelijke kleinschalige complexen. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 519907
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:55:05.0

Recensies en ervaringen (1)

Complex Grinsel 84-86
1
Recensie door: ()
Hoi, De foto getoond is van nr 83, evenzo de bescchrijving over de boerderij met schuur. Huis 84-86 is aan de overkant van de weg en is een 'notabelen' huis. Dit is te checken op streetview.
Toevoegen

Monumenten in de buurt van Complex Grinsel 84-86 in Den Dungen

woonhuis

Grinsel 84
Den Dungen (Gemeente Sint Michielsgestel)
Inleiding Gedeeltelijk vrijstaand WOONHUIS met aanbouw (onderdeel I), in 1907 opgetrokken in een bouwstijl die in de rijke ornamentiek invl..

Woonhuis

Grinsel 83
Den Dungen (Gemeente Sint Michielsgestel)
Inleiding WOONHUIS, deel uitmakend van een boerderij, omstreeks 1871 opgetrokken in een ambachtelijk-traditionele bouwtrant als vervanging ..

Complex Grinsel 83

Grinsel 83
Den Dungen (Gemeente Sint Michielsgestel)
Inleiding STAL, omstreeks 1825 als opgetrokken in een ambachtelijk-traditionele bouwtrant. Aan de zuidwestelijke zijde van de stal werd in ..

Complex Grinsel 83: poort

Grinsel 83
Den Dungen (Gemeente Sint Michielsgestel)
Inleiding POORT, in oorsprong daterend uit de tweede helft van de achttiende eeuw en afkomstig van het voormalige klooster van Coudewater t..

Boerderij onder rieten wolfdak. Vensters met luiken

Grinsel 77
Den Dungen (Gemeente Sint Michielsgestel)
Boerderij onder rieten wolfdak. In de voorgevel jaartalankers: 1837. Vensters met luiken.

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)