Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Woonhuis in Den Dungen

Woonhuis

Grinsel 83
5275JN Den Dungen (gemeente Sint Michielsgestel)
Noord Brabant

Bouwjaar: 1871


Beschrijving van Woonhuis

Inleiding WOONHUIS, deel uitmakend van een boerderij, omstreeks 1871 opgetrokken in een ambachtelijk-traditionele bouwtrant als vervanging van het woongedeelte van de boerderij uit 1825 waarvan nu nog de stal (onderdeel II) resteert. Omschrijving De sober vormgegeven boerderij is een op rechthoekige plattegrond opgetrokken éénlaags bouwlichaam van vijf vensterassen met in kruisverband gemetselde gevels van handvorm baksteen onder een met kruispannen gedekt zadeldak waarvan de nokas parallel aan de straat loopt. Op de hoeken bevinden zich twee, vernieuwde, gemetselde schoorstenen. In het dak bevinden zich verder enkele kleine dakvenstertjes. Aan de voorzijde bevindt zich een klein stoepje met optrede. De opvallend hoge plint van de symmetrische voorgevel is gecementeerd en opgetrokken tot de onderzijde van de doorgetrokken hardstenen vensteronderdorpels. De vensters zijn recht gesloten en hebben afgeronde hoeken en schuiframen met glas-in-lood in de bovenlichten. Eenvoudige goot en gecementeerd fries. Aan de voorzijde zijn de deur en de ramen, waarschijnlijk in de jaren zestig van de twintigste eeuw, vervangen door de huidige. Aan de rechterzijde van de ingang bevindt zich de kleine hardstenen gedenksteen van de eerste steenlegging uit 1871. Intern wordt het pand gedeeld door een centrale gang die betegeld is met zeshoekige zwarte en gele estriken. Aan de zuidzijde bevindt zich een grote kamer die van sobere stucplafonds voorzien is en een marmeren schouw heeft. Deze kamer werd in tijden van watersnood gebruikt als stalling voor het vee. Aan de oostzijde hiervan bevindt zich een smalle kamer die als slaapvertrek gebruikt werd. Aan de stalzijde bevinden zich een slaapvertrek en de keuken. Enkele van de oorspronkelijke elementen zoals schouw en alkoof bevinden zich nog wel in situ maar zijn aan door betimmeringen aan het zicht onttrokken. De kelder is volgestort met puin. Een originele plee is nog aanwezig. Waardering De boerderij is van algemeen belang. Het pand heeft cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van de sociaal-economische ontwikkeling en typologische ontwikkeling van het boerenbedrijf in Noord-Brabant. Het heeft architectuurhistorische waarde vanwege de betekenis die het heeft voor de geschiedenis van de architectuur van het boerenbedrijf. Het heeft ensemblewaarde vanwege de historisch-ruimtelijke relatie tussen de verschillende onderdelen en de ontwikkeling die daaruit valt af te lezen. Het is als gaaf bewaard geheel betrekkelijk zeldzaam. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 519903
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:55:05.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Woonhuis in Den Dungen

Complex Grinsel 83

Grinsel 83
Den Dungen (Gemeente Sint Michielsgestel)
Inleiding STAL, omstreeks 1825 als opgetrokken in een ambachtelijk-traditionele bouwtrant. Aan de zuidwestelijke zijde van de stal werd in ..

Complex Grinsel 83: poort

Grinsel 83
Den Dungen (Gemeente Sint Michielsgestel)
Inleiding POORT, in oorsprong daterend uit de tweede helft van de achttiende eeuw en afkomstig van het voormalige klooster van Coudewater t..

woonhuis

Grinsel 84
Den Dungen (Gemeente Sint Michielsgestel)
Inleiding Gedeeltelijk vrijstaand WOONHUIS met aanbouw (onderdeel I), in 1907 opgetrokken in een bouwstijl die in de rijke ornamentiek invl..

Complex Grinsel 84-86

Grinsel 84
Den Dungen (Gemeente Sint Michielsgestel)
Inleiding Op het zuidoostelijke achterterrein bevindt zich een voormalige schuur, gebouwd in 1920 in een streek-eigen bouwtrant met de afko..

Boerderij onder rieten wolfdak. Vensters met luiken

Grinsel 77
Den Dungen (Gemeente Sint Michielsgestel)
Boerderij onder rieten wolfdak. In de voorgevel jaartalankers: 1837. Vensters met luiken.

Kaart & Routeplanner

Route naar Woonhuis in Den Dungen

Foto's (3)