Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Dienstvleugel van de buitenplaats "Babberich" in Babberich

Kasteel Buitenplaats

Beekseweg 2
6909DR Babberich (gemeente Zevenaar)
Gelderland

Bouwjaar: 19e eeuw 1800 19e eeuw


Beschrijving van Dienstvleugel van de buitenplaats "Babberich"

Omschrijving DIENSTVLEUGEL (XIX en ouder) gebouwd als onderdeel van de historische buitenplaats "Babberich". Wit geschilderd gebouw (oorspronkelijk schoon metselwerk) op U-vormige plattegrond, die aan de zuidzijde aan het huis grenst. Samen met het huis omsluit de dienstvleugel bijna de gehele binnenplaats met uitzondering van een brede entree aan de noordwestzijde. De entree tot de met grind verharde binnenplaats bestaat uit een dam over de gracht. De dienstruimten, koetsenstalling en paardenstallen in de dienstvleugel zijn herbestemd als kantoor. De vleugel bestaat uit twee bouwlagen en een zolder afgesloten door een schilddak met gesmoorde pannen. Aan de oostzijde bevindt zich een open aanbouw met lessenaarsdak. Op de begane grond van de topgevel (westgevel) bevindt zich een dubbele deur. Boven de deur bevindt zich een natuurstenen gevelsteen met de inscriptie "RENOVATUM/ 1879/ M R.J. de N.V.B./ et C./ +". De gevel wordt afgesloten door een klimmend bakstenen rondboogfries (XIXd). In de gevels bevinden zich halfronde stalramen (oostgevel), 6-ruits schuiframen (westgevel bgg) en halfhoge 2-ruist schuiframen (westgevel, verdieping). In de westgevel bevindt zich een middenrisaliet met aangekapt flauw hellend zadeldak. Het interieur is herbestemd als kantoor waarbij de kapconstructie is gehandhaafd. De voormalige broodoven is gereconstrueerd. Waardering DIENSTVLEUGEL gebouwd als onderdeel van de historische buitenplaats " Babberich" is van algemeen architectuurhistorisch, cultuurhistorisch en stedenbouwkundig belang * vanwege de herkenbaarheid van met name het exterieur, met in het interieur de kapconstructie * vanwege de functioneel-ruimtelijke relatie van de dienstvleugel met de overige onderdelen van de buitenplaats, het huis in het bijzonder (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 519901
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Huize Babberich
Hoofdgebouw
Hoofdgebouw
Locatie Zevenaar, Nederland
Algemeen
Kasteeltype Compact zaal(toren)kasteel
Bouwmateriaal baksteen
Gebouwd in voor 1363
Herbouwd in 18e eeuw
Monumentnummer  519886
Bijzonderheden Verbonden aan legende

Huize Babberich of Halsaf is een landhuis ten zuidoosten van het stadje Zevenaar in De Liemers, in de Nederlandse provincie Gelderland.

Geschiedenis

Het huis wordt in akten uit 1363 en 1380 vermeld, en stamt mogelijk uit de 14e eeuw. Het is onbekend wie de stichter was van dit kasteel. In 1380 werd door Mechteld van Gelre, hertoginweduwe van Kleef, het kasteel overgedragen aan Ernst Momm. Na de familie Momm, die het kasteel meer dan twee eeuwen bezat, kwam het in handen van verschillende eigenaren en families. In de Tachtigjarige Oorlog gebruikt Prins Maurits het kasteel als blokhuis in zijn Staats-Spaanse Linies tegen de Spanjaarden. Dit kasteel, dat in de Middeleeuwen nog een echt kasteel compleet met ophaalbrug was, is in de 18e eeuw afgebroken en vervangen door een landhuis.

In 1784 werd het huis gekocht door Palick Jurriaan van Heerde van Camphuysen, die het aanschafte voor Johan Philip de Nerée en het huis met bijbehorend landgoed behoorde tot 2004 toe aan de familie De Nerée tot Babberich.

Een van de adellijke rechten van Halsaf was de duivenvlucht. Op het landgoed is nog een duiventoren aanwezig uit 1785.

Het landgoed is voor bezoekers toegankelijk, het huis kan bezocht worden.

Legende

Huize Babberich staat ook bekend als Halsaf. Een legende verklaart hoe het kasteel aan die naam komt.

De dienstmeid was 's avonds alleen in het kasteel aanwezig. Een groep van zeven rovers vroegen die avond om binnengelaten te worden. De meid legt uit dat ze niet allemaal tegelijk naar binnen kunnen komen, maar één voor één mogen ze door een opening aan de zijkant van het kasteel naar binnen. Zodra de rovers, hun hoofd door de kleine opening naar binnen steken hakt de dienstmeid het hoofd er met een zwaard af, één voor één, op één na. Zo weet ze de roof in het kasteel te voorkomen. Later werd de dienstmaagd uitgenodigd door een knappe jongeman voor een ritje met zijn koets over de heide van Babberich. Toen zijn pruik afwaaide herkende de dienstmaagd hem als laatste rover en gooide hem van de koets af. De laatste rover viel voor de wielen van de koets, en was op slag dood.

Het verhaal gaat dat zij nog altijd waakt over het kasteel en haar bewoners.

Afbeeldingen


Monumenten in de buurt van Dienstvleugel van de buitenplaats "Babberich" in Babberich

Hoofdgebouw van de buitenplaats "Babberich"

Beekseweg 2
Babberich (Gemeente Zevenaar)
Omschrijving HUIS gebouwd als hoofdgebouw van de historische buitenplaats "Babberich", in oorsprong middeleeuws (1363), thans met neo-class..

Duiventoren, onderdeel van de buitenplaats "Babberich"

Beekseweg 2
Babberich (Gemeente Zevenaar)
Omschrijving DUIVENTOREN (midden-XIX) gebouwd als onderdeel van de historische buitenplaats "Babberich" in de kleine wei ten westen van het..

Boerderij "Frans Joseph-hoeve", onderdeel van de buitenplaats "Babberich"

Beekseweg 2
Babberich (Gemeente Zevenaar)
Omschrijving BOERDERIJ "Frans Joseph-hoeve" (1872) gebouwd als onderdeel van de historische buitenplaats "Babberich" met Duitse architectuu..

Historische tuin- en parkaanleg van de buitenplaats "Babberich"

Beekseweg 2
Babberich (Gemeente Zevenaar)
Omschrijving HISTORISCHE PARKAANLEG (XIX) deels mogelijk ouder, als onderdeel van de historische buitenplaats "Babberich" bestaande uit lan..

Tuinmanswoning "Lotjeshoeve" met schuurtje, onderdeel van de buitenplaats "Babberich"

Beekseweg 2
Babberich (Gemeente Zevenaar)
Omschrijving TUINMANSWONING "Lotjeshoeve" met SCHUURTJE (XIXc) gebouwd als onderdeel van de historische buitenplaats "Babberich", in de noo..

Kaart & Routeplanner

Route naar Dienstvleugel van de buitenplaats "Babberich" in Babberich

Foto's (2)