Diaconessenhuis Voorm. Diaconessenhuis in Leeuwarden

Noordersingel 88 A
8917BC Leeuwarden

Architect: W.C. de Groot Groot 1894 W.C. de Groot

Beschrijving van Diaconessenhuis Voorm. Diaconessenhuis

Inleiding V.m.DIACONESSENHUIS, gebouwd door W.C. de Groot in 1894 in Neo-Renaissancestijl. In 1988 is het gebouw door het ziekenhuis verlaten en inwendig verbouwd tot luxe appartementen met behoud van voor- en zijgevels. Het gebouw ligt vrij ver achter de rooilijn van de singel, waardoor er een ruime tuin aangelegd kon worden, die thans sterk gewijzigd is. Omschrijving V.m. ZIEKENHUIS op rechthoekige grondslag, opgebouwd in bruine baksteen en voorzien van kunststenen banden en blokken. Het telt twee bouwlagen op een souterrain en is gedekt door een afgeknotte schildkap met leien. De voorgevel is negen traveeën breed. De middelste drie zijn samengevat in een risaliet, dat voorzien is van een topgevel. De basis bestaat uit een gestucte plint, die per travee een keldervenster bevat, voorzien van en hanekam. De vensters op de verdiepingen zijn alle kruisvensters met diverse bekroningen. Op de eerste bouwlaag bevindt zich in het midden een ingang, geflankeerd door twee toskaanse halfzuilen en bekroond door een gebroken fronton met in de breuk een vaas. Het fries bevat het opschrift `DIACONESSENHUIS'. Te weerszijden van de ingang zitten vensters met driehoekige frontons. De overige vensters op deze verdieping hebben geblokte korfbogen met in de velden siermetselwerk. De verdiepingen worden van elkaar gescheiden door een band en een cordonlijst. Op de tweede verdieping hebben de vensters in het middenrisaliet geblokte segmentbogen met in de velden siermetselwerk en in de zijtraveeën geblokte hanekammen. De daklijst in het middenrisaliet rust op bewerkte gootklossen. Het middenrisaliet wordt bekroond door een topgevel met klauwstukken en bovenop een aedicula, gevuld met een gebeeldhouwde aesculaap. De indeling van de zijgevels is identiek aan de buitenste traveeën van de voorgevel. Bij de verbouwing werden enkele balkons toegevoegd. Het met leien gedekte dak behield zijn hoofdvormen, maar de indeling van de dakkapellen is sterk gewijzigd. Waardering V.m. Ziekenhuis van algemeen architectuurhistorisch en cultuurhistorisch belang: - vanwege de rijke architectuur in Neo-Renaissancevormen met goed ontwikkelde details; - als belangrijk werk van W.C. de Groot; - vanwege de ligging aan de Noordersingel, waar het door afmetingen en teruggerooide ligging een markant object vormt. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)