Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Villa in Overgangsstijl in Leeuwarden

Woonhuis

Noordersingel 96
8917BD Leeuwarden
Friesland

Bouwjaar: 1910-11 1911 1910-11
Architect: H.H. Kramer Kramer 1911 H.H. Kramer


Beschrijving van Villa in Overgangsstijl

Inleiding VILLA, gebouwd door Hendrik Kramer in 1910-1911 voor de koopman N. Siebesma in de Overgangsstijl. Waarschijnlijk een eerste verbouwing inwendig in de jaren '30, later enkele aanpassingen toen het pand tandartspraktijk werd. Omschrijving EXTERIEUR: VILLA op in beginsel rechthoekige plattegrond met aan de voorzijde uitbouwen van twee bouwlagen hoog en twee travee├źn breed, opgebouwd uit bruine baksteen, die op de verdieping gedeeltelijk gepleisterd is. De samengestelde schildkap is belegd met rode platte friese pannen en voorzien van pirons. De voorgevel is voorzien van twee driezijdige erkers, de linker over beide verdiepingen, de rechter alleen op de begane grond, waarboven zich een balkon bevindt. Het balkon behield het originele hek in eenvoudige geometrische vormen. Het wordt gedeeltelijk overkapt door een als afzaatluifel doorgetrokken gedeelte van het dakschild, die gedragen wordt door gebogen schoren. De vensters zijn alle rechthoekig, op de verdieping voorzien van een roedeverdeling in de bovenramen. Halverwege de linker zijgevel bevindt zich een eenlaags uitbouw met een schildkap, waarop een piron, die de ingang bevat. De wat terugliggende voordeur werd vernieuwd. Achter deze ingangspartij zit over twee verdiepingen een uitgebouwd trappenhuis met smalle, hoge vensters. De rechterzijgevel is behoudens een venster geheel gesloten en bevat nog een uitgemetselde schoorsteen. Het dak boven de linker travee heeft drie schilden. Van het middelste schild zijn zowel daklijst als schild opgebogen. De overige schilden zijn geknikt. De achtergevel bevat een later gebouwde of vergrote serre. Hierboven bevindt zich een driedelige balkonpui. Het ver overstekende dak is hier later enigszins ingekort om meer licht toe te laten in de balkonkamer. Het achterdakschild bevat twee dakkapellen. INTERIEUR: Het pand werd, mogelijk in de jaren '30 enigszins gemoderniseerd, waarbij de deuren en hun omlijstingen werden gewijzigd. Uit de bouwtijd bleven o.a. bewaard de tegellambrisering in de vestibule, de suitepui in de salon, de marmeren schoorsteenmantel en het stucplafond in de voorkamer en twee meidenkamers op de zolderverdieping. Waardering VILLA van algemeen architectuurhistorisch en cultuurhistorisch belang: - vanwege de sobere, maar levendig gelede architectuur, waarbij de samengestelde kap een belangrijke rol speelt; - vanwege de bewaard gebleven interieuronderdelen; - vanwege de gaafheid van vooral het exterieur; - vanwege de ligging als onderdeel van de gevelwand van de Noordersingel, waar het zich door kleur en vorm en vrijstaande ligging onderscheidt; - als belangrijk werk van architect Hendrik Kramer uit de tijd, dat hij in de Overgangsstijl bouwde. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 519881
Laatste wijziging: 2014-08-02 11:36:33.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Villa in Overgangsstijl in Leeuwarden

Pier Pandertempel

Noorderplantage 5Ongd
Leeuwarden
Inleiding Aan het begin van de twintigste eeuw was de neo-classicistische beeldhouwer Pier Pander (1864-1919) bezig aan het ontwerp van een..

Drie herenhuizen in Interbellumstijl

Spanjaardslaan 168
Leeuwarden
Inleiding Drie gekoppelde HERENHUIZEN van royale afmetingen gebouwd in 1938-1939 door Kalma en Witteveen in Interbellum-architectuur. De ar..

Diaconessenhuis Voorm. Diaconessenhuis

Noordersingel 88A
Leeuwarden
Inleiding V.m.DIACONESSENHUIS, gebouwd door W.C. de Groot in 1894 in Neo-Renaissancestijl. In 1988 is het gebouw door het ziekenhuis verlat..

Eenvoudige woningen onder schilddak, zgn. molenaarshuisjes

Noorderplantage 5
Leeuwarden
Eenvoudige woningen onder schilddak, z.g. molenaarshuisjes. Vensters met roeden en blinden.

Rij van elf woonhuizen in Overgangsstijl

Steijnstraat 36
Leeuwarden
Inleiding Rij van elf WOONHUIZEN gebouwd rond 1905 in de Overgangsstijl door een onbekende architect, gelegen aan de concave zijde van de S..

Kaart & Routeplanner

Route naar Villa in Overgangsstijl in Leeuwarden