Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Vaalsbroek: Tuinornamenten in Vaals

Tuin Park Landgoed

Vaalsbroek 5
6291NH Vaals
Limburg

Bouwjaar: 18e eeuw (sokkels) laatste kwart 18e eeuw (voetstuk) ca. 1900 (hekwerk)
Architect: Joseph Moretti e.a.


Beschrijving van Vaalsbroek: Tuinornamenten

Omschrijving onderdeel 7: TUINORNAMENTEN, te weten: a. stel voetstukken ter weerszijden van de ronde vijver achter het kasteel: forse vierkante hardstenen sokkels, XVIII; schacht met reliëfversiering in L. XIV-vormen, naar beneden uitzwenkend, op kussenvormig basement; schacht afgedekt met (te) grote, (wellicht) niet originele dekplaat b. voetstuk achter in het park direct naast de as, XVIII-d; vierkante hardstenen sokkel; op de schacht, in hoogreliëf, eenvoudige vlakversiering in L. XVI-vormen c.ijzeren hekwerk, direct ten oosten van het kasteel, nabij de kleine molenvijver; het betreft een smeedijzeren hekwerk van rond 1900, dat eertijds als ornament op de in as achter de ronde vijver gelegen ijskelder stond; deze ijskelder is verdwenen. Waardering TUINORNAMENTEN van algemeen belang - vanwege de ouderdom - vanwege de cultuurhistorische en ornamentele waarden (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 519879
Laatste wijziging: 2014-10-12 19:38:37.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Vaalsbroek: Tuinornamenten in Vaals

Vaalsbroek: 3 hekken

Vaalsbroek 5
Vaals
Omschrijving onderdeel 6: HEKKEN; er zijn 3 hekken, alle XVIII-c: a. inrijhek aan het begin van de oprijlaan: twee witgeverfde geblokte ..

Vaalsbroek

Vaalsbroek 5
Vaals
Omschrijving onderdeel 1: KASTEEL, in 1761 door Joseph Moretti gebouwd voor Leonard Lamberts van Cortenbach; streng symmetrisch witgeschil..

Vaalsbroek: Watermolen

Vaalsbroek 5
Vaals
Omschrijving onderdeel 4: WATERMOLEN, XVIII-c; ten noordoosten van het kasteel naast de oprijlaan en de grote molenvijver; witgeschilderd ..

Vaalsbroek: Vakwerkschuur

Vaalsbroek 5
Vaals
Omschrijving onderdeel 5: VAKWERKSCHUUR, XVIII; direct ten westen van het kasteel aan de Epenerbaan; witgepleisterd vakwerkgebouw van é..

Vaalsbroek: Mausoleum

Vaalsbroek 5
Vaals
Omschrijving onderdeel 3: MAUSOLEUM van de familie Von Clermont, XVIII-c; in een weiland ten zuiden van het kasteel, door een smal pad met..

Kaart & Routeplanner


Foto's (5)