Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Vaalsbroek: 3 hekken in Vaals

Tuin Park Landgoed

Vaalsbroek 5
6291NH Vaals
Limburg

Bouwjaar: derde kwart 18e eeuw
Architect: Joseph Moretti


Beschrijving van Vaalsbroek: 3 hekken

Omschrijving onderdeel 6: HEKKEN; er zijn 3 hekken, alle XVIII-c: a. inrijhek aan het begin van de oprijlaan: twee witgeverfde geblokte bakstenen kruispijlers; basement en dekplaten met eikelvormige bekroning in natuursteen; hekvleugels ontbreken; aan de voet afgeronde natuurstenen schamppalen b. tweede inrijhek, tevens afsluiting van het binnenplein tussen de kasteelvleugels: stel vierkante geblokte natuurstenen pijlers met ei-vormige bekroning op dekplaat met rijke kroonlijst; aan de voet ronde schamppalen; nieuwe metalen hekvleugels; de pijlers zijn via lage kwartronde witgeschilderde bakstenen muren met de kasteelvleugels verbonden; het metalen hekwerk op de muren is nieuw c. toegangshek tot het mausoleum: vierkante geblokte natuurstenen pijlers met eenvoudige dekplaat; hekvleugels van rijk smeedijzer met o.a. voluutvormige versieringen Waardering HEKKEN van algemeen belang - vanwege de ouderdom - als wezenlijke functionele en cultuurhistorische onderdelen van het complex - vanwege de ornamentele waarden (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 519878
Laatste wijziging: 2014-10-12 19:38:37.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Vaalsbroek: 3 hekken in Vaals

Vaalsbroek

Vaalsbroek 5
Vaals
Omschrijving onderdeel 1: KASTEEL, in 1761 door Joseph Moretti gebouwd voor Leonard Lamberts van Cortenbach; streng symmetrisch witgeschil..

Vaalsbroek: Tuinornamenten

Vaalsbroek 5
Vaals
Omschrijving onderdeel 7: TUINORNAMENTEN, te weten: a. stel voetstukken ter weerszijden van de ronde vijver achter het kasteel: forse vi..

Vaalsbroek: Vakwerkschuur

Vaalsbroek 5
Vaals
Omschrijving onderdeel 5: VAKWERKSCHUUR, XVIII; direct ten westen van het kasteel aan de Epenerbaan; witgepleisterd vakwerkgebouw van é..

Vaalsbroek: Watermolen

Vaalsbroek 5
Vaals
Omschrijving onderdeel 4: WATERMOLEN, XVIII-c; ten noordoosten van het kasteel naast de oprijlaan en de grote molenvijver; witgeschilderd ..

Perceelsgedeelte van huis met verdieping en zadeldak

Epenerbaan 4
Vaals
Perceelsgedeelte van huis met verdieping en zadeldak. XIX A.

Kaart & Routeplanner


Foto's (4)