Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Rijtuigenloods in Leeuwarden

Gebouw

Spanjaardslaan 12 A
8917AT Leeuwarden
Friesland

Bouwjaar: ca. 1890-1900 1900 ca. 1890-1900
Architect: missch. W.C. de Groot Groot 1900 missch. W.C. de Groot


Beschrijving van Rijtuigenloods

Inleiding Rijtuigenloods, gebouwd tussen 1890 en 1900 in samenhang met de overige onderdelen van het stalhouderijcomplex, waarschijnlijk door dezelfde architect (misschien W.C. de Groot). Omschrijving RIJTUIGENLOODS op rechthoekige grondslag met zadeldak, dat aan de achterzijde verder doorgetrokken is, dan aan de voorzijde. De loods is opgebouwd uit gele friese steen met ornamenten en banden in rode en blauwe baksteen. De voorgevel bevat vier dubbele deuren (vervangen), overspannen door segmentbogen in rode baksteen, waarvan de velden gevuld zijn met vlechtwerk, dat per veld verschilt. Ter halve hoogte van de gevel loopt een decoratieve lijst in rode en blauwe baksteen. Langs de dakrand loopt een soortgelijke lijst. De geprofileerde gootlijst wordt gedragen door gesneden korbelen. De noordelijke zijgevel heeft bewerkte windveren en in de geveltop een dubbele deur, die toegang geeft tot de zolder. De golfpannen zijn nieuw. Waardering RIJTUIGENLOODS van algemeen architectuurhistorisch, bedrijfshistorisch en cultuurhistorisch belang: - vanwege de voor een bedrijfsgebouw rijke architectuur en het metselwerk in gekleurde steen; - vanwege de hoge mate van gaafheid; - vanwege de zeldzaamheid in ieder geval op provinciaal niveau; - als belangrijk onderdeel van het stalhouderijcomplex. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 519876
Laatste wijziging: 2014-08-02 11:36:33.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Rijtuigenloods in Leeuwarden

Kantoor met bovenwoning in eclectische stijl

Spanjaardslaan 12A
Leeuwarden
KANTOOR MET BOVENWONING in eclectisch stijl, gebouwd omstreeks 1890-1895 op een zeer diep rechthoekig terrein. De architect is misschien W.C..

Paardenstal

Spanjaardslaan 12A
Leeuwarden
Inleiding PAARDENSTAL, gebouwd tussen 1890 en 1900 in samenhang met de overige delen van het stalhouderijcomplex, waarschijnlijk door dezel..

Vijf traveeën breed herenhuis onder dwars zadeldak tussen topgevels

Eebuurt 10
Leeuwarden
Vijf traveeën breed herenhuis onder dwars zadeldak tussen topgevels met schoorstenen XVIII B-XIX A; boven de middentravee waarin de omlijst..

Brugwachterswoning

Wissesdwinger 3
Leeuwarden
Brugwachterswoning plm 1840.

Vijf traveeën breed herenhuis onder dwars zadeldak tussen topgevels

Eebuurt 14
Leeuwarden
Vijf traveeën breed herenhuis onder dwars zadeldak tussen topgevels. Goed gedetailleerde schoorstenen met borden. Gesneden bekroning boven ..

Kaart & Routeplanner