Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Meubelfabriek Voorm. meubelfabriek met directeurswoning in Overgangsstijl met Chaletstijl-invloeden in Leeuwarden

Nijverheid Industrie

Gysbert Japicxstraat 44
8933BD Leeuwarden
Friesland

Bouwjaar: 1905


Beschrijving van Meubelfabriek Voorm. meubelfabriek met directeurswoning in Overgangsstijl met Chaletstijl-invloeden

Inleiding V.m. MEUBELFABRIEK met DIRECTEURSWONING gebouwd in de Overgangsstijl in 1905. De bekapping vertoont invloeden van de Chalet-stijl. Het pand werd gebouwd in opdracht van de meubelmaker, beeldhouwer en winkelier H. Tekstra. Tot 1958 bleef er een meubelmakerij in gevestigd. Sinds 1965 is er een vleesgroothandel in gevestigd. Uitwendig zijn er enkele wijzigingen zoals de bedrijfsdeuren. Het pand ligt in het van Rijkswege beschermde Nieuwe Kanaalgebied. Omschrijving EXTERIEUR: FABRIEKSGEBOUW van zeven traveeën breed, van elkaar gescheiden door lisenen en twee bouwlagen plus kap hoog met aangebouwde directeurswoning van drie traveeën. Het fabrieksgedeelte heeft per travee drie rechthoekige vensters onder segmentbogen op de begane grond en twee segmentbogige vensters op de verdieping. De linker eindtravee heeft op de begane grond een sterk verbouwde bedrijfsdeur en daarboven drie segmentbogige vensters. De rechter eindtravee heeft op de begane grond een ingang met zij- en bovenlichten onder een segmentboog en op de verdieping twee segmentboogvensters. De gevel is boven de plint tot de onderdorpels van de bovenvensters wit gestuct. De rechter eindtravee is geheel wit gestuct. De ver overstekende mansardekap, die belegd is met rode kruispannen, rust op schoren. De DIRECTEURSWONING heeft in de linker travee een ingang met bovenlicht en in de twee overige traveeën rechthoekige vensters. De bovendorpels zijn met elkaar verbonden door gestucte banden. De tweede bouwlaag heeft in het midden een segmentbogig venster met gestucte banden ter hoogte van onder- en bovendorpel. Het bovengedeelte van de gevel is beschoten met rabatdelen. Het ver overstekende zadeldak is afgewolfd, heeft twee pirons en rust op bewerkte schoren. INTERIEUR: Het bedrijfsgedeelte heeft een zolder over de gehele lengte, die voorzien is van een gedrukt tongewelf van kraalschroten boven trekstangen, dat rust op consoles. Aan beide korte zijden werden entresols ingebouwd ten behoeve van de huidige gebruiker van de zolder. Aan een der korte zijden bevindt zich een schoorsteenpartij, opgebouwd uit Friese geeltjes. Waardering Fabriekspand met directeurswoning van algemeen architectuurhistorisch en cultuurhistorisch belang: - vanwege de verzorgde architectuur in Overgangsstijl met de markant overstekende bekapping onder invloed van de Chaletstijl; - vanwege de bewaard gebleven interieuronderdelen zoals het houten gewelf op de zolder van het bedrijfsgedeelte en enkele elementen in de woning; - als bedrijfspand gevoegd tussen een reeks woningen, hetgeen in de wijk nog een enkele maal voorkomt. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 519869
Laatste wijziging: 2014-10-11 14:08:13.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Meubelfabriek Voorm. meubelfabriek met directeurswoning in Overgangsstijl met Chaletstijl-invloeden in Leeuwarden

Drie herenhuizen in Overgangsstijl

Emmakade 49
Leeuwarden
Inleiding Drie gekoppelde HERENHUIZEN, gebouwd rond 1905 in de Overgangsstijl. Zowel in materiaalgebruik als detaillering doen de panden de..

Sigarenfabriek Voorm. sigarenfabriek

Vredeman de Vriesstraat 3
Leeuwarden
Inleiding Voormalige SIGARENFABRIEK, gebouwd in samenhang met de directeurswoning op Vredeman de Vriesstraat 1, waarschijnlijk door dezelfd..

Directeurswoning in eclectische stijl

Vredeman de Vriesstraat 1
Leeuwarden
Inleiding DIRECTEURSWONING bij voormalige, naastgelegen sigarenfabriek gebouwd rond 1900 in Eclectische stijl. Als architect komt in aanmer..

Koepelkerk

Vredeman de Vriesstraat 24A
Leeuwarden
Inleiding KERKGEBOUW MET ANNEXEN en HEKWERK, gebouwd in 1923 naar een ontwerp van Tj. Kuipers uit 1921 in een stijl, die naast Berlagiaanse..

Twee herenhuizen in Overgangsstijl met Chaletstijl-elementen

Emmakade 15
Leeuwarden
Inleiding Twee gekoppelde HERENHUIZEN van buitengewoon royale afmetingen, gebouwd door Hendrik Kramer in 1903 in Overgangsstijl met element..

Kaart & Routeplanner