Vaalsbroek: Mausoleum in Vaals

Vaalsbroek 5

Bouwjaar: derde kwart 18e eeuw
Architect: Joseph Moretti

Beschrijving van Vaalsbroek: Mausoleum

Omschrijving onderdeel 3: MAUSOLEUM van de familie Von Clermont, XVIII-c; in een weiland ten zuiden van het kasteel, door een smal pad met het park verbonden; bakstenen gebouw op vierkante plattegrond onder tentdak met leidekking; voorzijde (noord) in neo-classicistische stijl uitgevoerd in natuursteen: vier geblokte pilasters verdelen de gevel in drie openingen met boogvormige beƫindiging; boven de middelste, die de ingang is, een driehoeksfronton met in hoogreliƫf uitgevoerd wapen; de linker en rechter opening zijn halfronde nissen, waarin vierkante vazen/urnen in L. XVI-stijl; aan de achterzijde is een vierkante altaar-uitbouw onder schilddak met lei; het mausoleum is omgeven door een meidoornheg, die aan de voorzijde onderbroken is door een toegangshek (zie onder 6). Waardering MAUSOLEUM van algemeen belang - vanwege de ouderdom - vanwege de bijzondere architectuur en ligging in het landschap - vanwege de uniciteit en specifieke functie (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)