Meer dan 63.000 rijksmonumenten

Joodse Begraafplaats: een anoniem grafteken, waarschijnlijk daterende uit omstreeks 1940 in Oirschot

Graf Begraafplaats

5090AA Oirschot

Bouwjaar: 1940

Beschrijving van Joodse Begraafplaats: een anoniem grafteken, waarschijnlijk daterende uit omstreeks 1940

Inleiding Op de Joodse begraafplaats aan de Kemmer te Oirschot staat een anoniem GRAFTEKEN, waarschijnlijk daterende uit omstreeks 1940. Omschrijving Het grafmonument bestaat uit een laag, in doorsnede vierkant, hardstenen paaltje met een ingehakte kapitaal "J". Waardering Het grafmonument is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van de ontwikkeling van de joodse grafcultuur op het platteland, het is tevens van belang als herinnering aan het sociale isolement van het Joodse volksdeel op het platteland en voor de typologische ontwikkeling van het grafmonument. Het heeft ensemblewaarde door de samenhang met het in de vrije natuur gelegen complex. Het is gaaf bewaard gebelven en typologisch betrekkelijk zeldzaam. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)