Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Vaalsbroek in Vaals

Kasteel Buitenplaats

Vaalsbroek 5
6291NH Vaals
Limburg


Beschrijving van Vaalsbroek

Omschrijving onderdeel 1: KASTEEL, in 1761 door Joseph Moretti gebouwd voor Leonard Lamberts van Cortenbach; streng symmetrisch witgeschilderd bakstenen gebouw op U-plattegrond; hoofdvleugel op rechthoekige plattegrond onder uitzwenkend schilddak met leidekking en twee nokschoorstenen en in het midden een dakruiter met tentdakje, uurwerk en een bazuinende engel als windvaan; twee verdiepingen op hoog onderhuis; ingangspartij met bordes en tweezijdige trapopgangen met tussenbordessen; leuningen van rijk smeedwerk; ter weerszijden rechthoekige hardstenen fonteinbakken waarboven -in de bordeswand- ijzeren spuwers in rozetvorm; voorgevel van vijf traveeën; vensters met hardstenen omlijsting en meerruitsramen; boven de hoofdingang met segmentboogvormig bovenkalf een smeedijzeren balcon; vier dakkapellen, waarvan twee in de vorm van een oeil-de-boeuf. Achtergevel (parkzijde) van zeven traveeën; vensters met hardstenen omlijsting, 10-lichtsramen en luiken; in middelste travee balcon met smeedijzeren hek op Toscaanse zuilen voor de tuindeur met roedeverdeling; het hele gebouw heeft onder de goot een dubbele tandlijst, zo ook de beide zijvleugels; over de verticale helft van de korte gevels van de zijvleugels sluiten deze aan op het hoofdgebouw, met de nok juist onder de daklijst; vleugels op rechthoekige plattegrond; twee verdiepingen onder schilddak met leien; ong. in het midden van de cour-gevels een poortdoorgang; verder deuren en 8-lichtvensters met hardstenen omlijstingen. Waardering KASTEEL van algemeen belang - vanwege de ouderdom - vanwege de gaaf bewaard gebleven streng-symmetrische architectuur - als centrum van de parkaanleg (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 519852
Laatste wijziging: 2014-10-12 19:38:37.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Vaalsbroek in Vaals

Vaalsbroek: 3 hekken

Vaalsbroek 5
Vaals
Omschrijving onderdeel 6: HEKKEN; er zijn 3 hekken, alle XVIII-c: a. inrijhek aan het begin van de oprijlaan: twee witgeverfde geblokte ..

Vaalsbroek: Vakwerkschuur

Vaalsbroek 5
Vaals
Omschrijving onderdeel 5: VAKWERKSCHUUR, XVIII; direct ten westen van het kasteel aan de Epenerbaan; witgepleisterd vakwerkgebouw van é..

Vaalsbroek: Tuinornamenten

Vaalsbroek 5
Vaals
Omschrijving onderdeel 7: TUINORNAMENTEN, te weten: a. stel voetstukken ter weerszijden van de ronde vijver achter het kasteel: forse vi..

Vaalsbroek: Watermolen

Vaalsbroek 5
Vaals
Omschrijving onderdeel 4: WATERMOLEN, XVIII-c; ten noordoosten van het kasteel naast de oprijlaan en de grote molenvijver; witgeschilderd ..

Perceelsgedeelte van huis met verdieping en zadeldak

Epenerbaan 4
Vaals
Perceelsgedeelte van huis met verdieping en zadeldak. XIX A.

Kaart & Routeplanner

Route naar Vaalsbroek in Vaals

Foto's (6)