Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Hemelrijken in Oirschot

Boerderij

Hemelrijken 1
5688GX Oirschot
Noord Brabant


Beschrijving van Hemelrijken

Inleiding Op het landgoed staat aan de oostelijke zijde, op ruime afstand van het buitenverblijf, de BOERDERIJ met SCHUUR 'Hemelrijken', daterende uit 1936-'37. De boerderij is gebouwd naar ontwerp van architect Becks uit Oirschot. Omschrijving De eenlaags boerderij heeft een globaal rechthoekige, ter plaatse van het woonhuis wat smallere plattegrond en wordt gedekt door een wolfdak met verbeterde Hollandse pannen. Aan de noordelijke zijde is het woonhuis gesitueerd, aan de zuidelijke zijde het bedrijfsgedeelte. Het woonhuis heeft nog grotendeels de oorspronkelijke inrichting en de schuifvensters met kleine roedenverdeling. In de westelijke gevel bevindt zich de opgeklampte voordeur, voorzien van een bovenlicht. Het bedrijfsdeel heeft in de zuidelijke gevel een berde opgeklampte inrijpoort. Binnen is de paardenstal, met getralied venster en hardstenen voederbak, nog intact. In de deel wordt alle ruimte door de grupstal ingenomen. Aan de oostelijke zijde is een deel van de oude varkensstallen nog intact. Bijzonder zijn de, tegen het woonhuis, in de westelijke en oostelijke gevel van het bedrijfsgedeelte gesitueerde diepe open nissen. Deze waren bestemd voor de opslag van gereedschappen. Van belang is ook de betonnen bank met houten zitting op het erf. Deze is eveneens een ontwerp van Becks. Op het erf staat een notenboom. Aan de oostelijke zijde van het erf staat een houten veldschuur met tasruimte onder zadeldak. De houten stijlen zijn gesteld op bakstenen poeren. Aan de zuidelijke zijde een kippenhok. Waardering De boerderij met schuur is van algemeen belang. Het geheel heeft cultuurhistorisch belang als bijzondere uitdrukking van een culturele en sociaal-economische ontwikkeling, met name de vernieuwing en functieverandering van buitenplaatsen in het buitengebied in het Interbellum. Het heeft architectuurhistorische waarde vanwege de stijl en tuinhistorische waarden vanwege de wijze waarop het is ingekaderd in het oudere landgoed. Het heeft ensemblewaarden wegens de samenhang met de inrichting van de landschappelijke tuin. Het is uitwendig gaaf bewaard gebleven. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 519851
Laatste wijziging: 2014-10-11 14:32:19.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Hemelrijken in Oirschot

's-Heerenvijvers

's-Heerenvijvers 1
Oirschot
Inleiding De grens van het landgoed 's-Heerenvijvers wordt aan de zuidelijke en oostelijke zijde gemarkeerd door verschillende GRENSPALEN. ..

's-Heerenvijvers

's-Heerenvijvers 1
Oirschot
Inleiding Aan de zuidzijde van het park bij het buitenverblijf staat, in een bosperceel, een kleine, leegstaande KAPEL. Deze werd in 1938 i..

's-Heerenvijvers

's-Heerenvijvers 3
Oirschot
Inleiding Aan de noordoostelijke zijde van het landgoed staat, naast een open weidegebied, de voormalige KOEIENSTAL met BAKHUIS uit 1936-'3..

Woonhuis

's-Heerenvijvers 1
Oirschot
Inleiding Op een omgracht terrein aan de noordwestelijke zijde van het landgoed ligt een klein WEEKENDHUIS uit 1936-'37 in traditionalistis..

Woonhuis

's-Heerenvijvers 1
Oirschot
Inleiding Op een omgracht terrein aan de noordwestelijke zijde van het landgoed ligt ten noordwesten van het weekendhuis een klein PERSONEE..

Kaart & Routeplanner

Route naar Hemelrijken in Oirschot