Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Woonhuis in Oirschot

Woonhuis

's-Heerenvijvers 1
5688GZ Oirschot
Noord Brabant


Beschrijving van Woonhuis

Inleiding Op een omgracht terrein aan de noordwestelijke zijde van het landgoed ligt ten noordwesten van het weekendhuis een klein PERSONEELSVERBLIJF (dienstwoning) uit 1937 in traditionalistische stijl. Het huis staat bekend als 'het Onding'. Een gedeelte functioneerde vroeger als kolen- en houtopslag. Later is in de noordelijke gevel een vleugeldeur aangebracht. Omschrijving Het eenlaags bakstenen gebouw heeft een globaal rechthoekige plattegrond en wordt gedekt door een samengesteld geknikt schilddak met verbeterde Hollandse pannen. De gevels zijn opgetrokken in baksteen. Aan de oostelijke zijde heeft het pand een topgevel, bekroond met een piron. De westelijke gevel, die grenst aan de gracht, heeft rechthoekige zesruits vensters en getoogde zesruits vensters met kunststenen geboortestenen. In de noordelijke gevel bevindt zich een opgeklampte inrijpoort. Ook de zuidelijke gevel wordt bekroond door een piron. Aan de oostelijke zijde staat een vrijstaand eenlaags schuurtje onder zadeldak met verbeterde Hollandse pannen. Het bakstenen gebouwtje heeft betimmerde topgevels. Waardering Het personeelsverblijf is van algemeen belang. Het object heeft cultuurhistorisch belang als voorbeeld van een culturele en sociaal-economische ontwikkeling, met name de vernieuwing en functieverandering van buitenplaatsen in het buitengebied in het Interbellum. Het heeft architectuurhistorische waarde vanwege de stijl en tuinhistorische waarden vanwege de wijze waarop het is ingekaderd in het oudere landgoed. Het heeft ensemblewaarden wegens de samenhang met de inrichting van de landschappelijke tuin. Het is in- en uitwendig gaaf bewaard gebleven. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 519849
Laatste wijziging: 2014-10-02 18:33:51.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Woonhuis in Oirschot

Woonhuis

's-Heerenvijvers 1
Oirschot
Inleiding Op een omgracht terrein aan de noordwestelijke zijde van het landgoed ligt een klein WEEKENDHUIS uit 1936-'37 in traditionalistis..

's-Heerenvijvers

's-Heerenvijvers 3
Oirschot
Inleiding Aan de noordoostelijke zijde van het landgoed staat, naast een open weidegebied, de voormalige KOEIENSTAL met BAKHUIS uit 1936-'3..

's-Heerenvijvers

's-Heerenvijvers 1
Oirschot
Inleiding Aan de zuidzijde van het park bij het buitenverblijf staat, in een bosperceel, een kleine, leegstaande KAPEL. Deze werd in 1938 i..

Hemelrijken

Hemelrijken 1
Oirschot
Inleiding Op het landgoed staat aan de oostelijke zijde, op ruime afstand van het buitenverblijf, de BOERDERIJ met SCHUUR 'Hemelrijken', da..

's-Heerenvijvers

's-Heerenvijvers 1
Oirschot
Inleiding De grens van het landgoed 's-Heerenvijvers wordt aan de zuidelijke en oostelijke zijde gemarkeerd door verschillende GRENSPALEN. ..

Kaart & Routeplanner

Route naar Woonhuis in Oirschot