Meer dan 63.000 rijksmonumenten


De Oldhorst: grot in Wezep

Tuin Park Landgoed

Zuiderzeestraatweg 415
8091PA Wezep (gemeente Oldebroek)
Gelderland

Bouwjaar: ca. 1820


Beschrijving van De Oldhorst: grot

Omschrijving onderdeel 3: GROT behorende tot de buitenplaats De Oldhorst. In het parkgedeelte voor het huis ligt een bakstenen grot (waterreservoir) uit circa 1820 als overkluizing van een waterpartij. De 20 meter lange grot heeft vier verschillend gevormde ingangen (spits- en rondbogig) twee gangen met gemetseld gewelf die elkaar kruisen (een kruipgang en een watergang). In de grot is een sluisje; waterval. In circa 1990 is de grot gerestaureerd. Waardering De GROT behorend tot de historische buitenplaats De Oldhorst is van algemeen belang: - vanwege de ouderdom; - vanwege het materiaalgebruik; - vanwege de vorm en grootte van de grot uniek voor Nederland; - vanwege de grote zeldzaamheidswaarde; - vanwege de functioneel-ruimtelijke relatie met de andere onderdelen van de buitenplaats. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 519845
Laatste wijziging: 2014-10-11 14:08:13.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van De Oldhorst: grot in Wezep

De Oldhorst: hoofdgebouw

Zuiderzeestraatweg 415
Wezep (Gemeente Oldebroek)
Omschrijving onderdeel 1: HOOFDGEBOUW (De Oldhorst). Witgepleisterd blokvormig hoofdgebouw gebouwd in 1751 in opdracht van A.K. Brouwer en..

De Oldhorst: historische tuin- en parkaanleg

Zuiderzeestraatweg 415
Wezep (Gemeente Oldebroek)
Omschrijving onderdeel 2: HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG behorende tot de buitenplaats De Oldhorst. In aanleg en in detail gaaf bewaar..

De Oldhorst: toegangshek

Zuiderzeestraatweg 415
Wezep (Gemeente Oldebroek)
Omschrijving onderdeel 4: TOEGANGSHEK behorende tot de buitenplaats De Oldhorst. Aan het begin aan de oprijlaan staat een 19de-eeuws toeg..

De Oldhorst: koetshuis

Zuiderzeestraatweg 413
Wezep (Gemeente Oldebroek)
Omschrijving onderdeel 5. Ten noordoosten van het hoofdgebouw gelegen voormalig KOETSHUIS met koetsierswoning uit het laatste kwart van de..

De Vollenhof: historische tuin- en parkaanleg

Zuiderzeestraatweg 417
Wezep (Gemeente Oldebroek)
Onderdeel 2. Historische tuin- en parkaanleg (Zuiderzeestraatweg by 417, op de bijbehorende kaart aangegeven met nr. 2) Het karakter van het..

Kaart & Routeplanner

Route naar De Oldhorst: grot in Wezep