Meer dan 63.000 rijksmonumenten


De Oldhorst: historische tuin- en parkaanleg in Wezep

Tuin Park Landgoed

Zuiderzeestraatweg 415
8091PA Wezep (gemeente Oldebroek)
Gelderland

Bouwjaar: eerste helft 19e eeuw


Beschrijving van De Oldhorst: historische tuin- en parkaanleg

Omschrijving onderdeel 2: HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG behorende tot de buitenplaats De Oldhorst. In aanleg en in detail gaaf bewaarde aanleg in landschapsstijl uit de eerste helft van de 19de eeuw met een enkel ouder formeel element, zoals de rechte oprijlaan en omgrachting. Het huis (onderdeel 1), dat een stuk van de weg afligt, is met de voorgevel naar het park (zuid) gekeerd en is samen met het koetshuis op een ruim omgracht vierkant terrein gesitueerd. Aan de zuidzijde voor het huis is de gracht breed uitgegraven. Het buiten is langs de zijkant van het perceel (oost) toegankelijk middels een monumentale, vier rijen brede laan van linden (eerste deel) en eiken (laatste deel). Ten zuiden van het huis ligt de landschappelijke aanleg van hoge kwaliteit die rond 1820 tot stand is gekomen en op de kadastrale minuut uit 1828 staat opgetekend. Direct achter het huis een weiland met boomgroepen (linden) en coulissewerking met rode beuken in de bosrand. Over de weide liepen oorspronkelijk verschillende zichten naar buiten toe waarbij boerderijen in de omgeving als 'point de vues' dienden (thans dicht gegroeid). Aansluitend een besloten parkbos (oude eiken, beuken en rododendron) met in het verlengde van de as op het huis een slingerende waterpartij met twee eilandjes. Rondom de vijver is een slingerende wandeling met verrassende doorkijkjes; de waterpartij, die een oneindig verloop suggereert, vormt hierbij het beeldbepalende en karakteristieke element. Langs de bosrand (op de grens weide/bos) loopt een smal kerkepad dat zich voortzet over het terrein van De Vollenhof. Ten noorden van het koetshuis (onderdeel 5) ligt een loofbos (Noorderbos) met slingerpaden, reliƫf en een waterpartij (beek) die slingert door het bos, om onder een heuvel in een gemetselde gang te verdwijnen met kleine waterval. De grot (onderdeel 3) vormt een typisch 19de-eeuws romantisch element in een landschappelijke aanleg. Waardering De HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG behorende tot de buitenplaats De Oldhorst is van algemeen belang: - vanwege de ouderdom; - vanwege de gaaf bewaarde historische tuin- en parkaanleg in landschapsstijl met weide, parkbos en waterpartijen; - vanwege de grot als zodanig een typologisch belangrijk en gaaf bewaard voorbeeld van een romantisch landschappelijk element; - vanwege de aanwezigheid van solitairen en boomgroepen uit de tijd van de aanleg; - vanwege de functioneel-ruimtelijke samenhang met de andere onderdelen van de buitenplaats. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 519844
Laatste wijziging: 2014-10-11 14:08:13.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van De Oldhorst: historische tuin- en parkaanleg in Wezep

De Oldhorst: hoofdgebouw

Zuiderzeestraatweg 415
Wezep (Gemeente Oldebroek)
Omschrijving onderdeel 1: HOOFDGEBOUW (De Oldhorst). Witgepleisterd blokvormig hoofdgebouw gebouwd in 1751 in opdracht van A.K. Brouwer en..

De Oldhorst: grot

Zuiderzeestraatweg 415
Wezep (Gemeente Oldebroek)
Omschrijving onderdeel 3: GROT behorende tot de buitenplaats De Oldhorst. In het parkgedeelte voor het huis ligt een bakstenen grot (waterr..

De Oldhorst: toegangshek

Zuiderzeestraatweg 415
Wezep (Gemeente Oldebroek)
Omschrijving onderdeel 4: TOEGANGSHEK behorende tot de buitenplaats De Oldhorst. Aan het begin aan de oprijlaan staat een 19de-eeuws toeg..

De Oldhorst: koetshuis

Zuiderzeestraatweg 413
Wezep (Gemeente Oldebroek)
Omschrijving onderdeel 5. Ten noordoosten van het hoofdgebouw gelegen voormalig KOETSHUIS met koetsierswoning uit het laatste kwart van de..

De Vollenhof: historische tuin- en parkaanleg

Zuiderzeestraatweg 417
Wezep (Gemeente Oldebroek)
Onderdeel 2. Historische tuin- en parkaanleg (Zuiderzeestraatweg by 417, op de bijbehorende kaart aangegeven met nr. 2) Het karakter van het..

Kaart & Routeplanner

Route naar De Oldhorst: historische tuin- en parkaanleg in Wezep