Meer dan 63.000 rijksmonumenten


De Oldhorst: hoofdgebouw in Wezep

Kasteel Buitenplaats

Zuiderzeestraatweg 415
8091PA Wezep (gemeente Oldebroek)
Gelderland

Bouwjaar: 1751


Beschrijving van De Oldhorst: hoofdgebouw

Omschrijving onderdeel 1: HOOFDGEBOUW (De Oldhorst). Witgepleisterd blokvormig hoofdgebouw gebouwd in 1751 in opdracht van A.K. Brouwer en naar achteren toe vergroot (verdubbeld) in 1810; aan het einde van de 19de eeuw is tegen de westgevel een toren waarin de diensttrap is gebouwd en kreeg het huis zijn huidige aanzien. Het pand bestaat uit twee bouwlagen onder een met gesmoorde dakpannen gedekt omgaand schilddak; tussen de bouwlagen een waterlijst, onder de gootlijst loopt een fries met trigliefen; dakkapellen met driezijdig fronton. De voorgevel van zeven travee├źn breed heeft een middenrisaliet, bekroond door een dakvenster (boogvenster met deelzuiltje) met klauwstukken en een fronton; de risaliet wordt benadrukt door een zuilenportiek voor de toegangsdeur met daarboven een overdekt balkon met ijzeren zuiltjes en een bewerkte balustrade (oorspronkelijk langs de gehele gevel een luifel). De dubbele toegangsdeur met bovenlicht heeft aan weerszijden een smal venster en op de verdieping dubbele balkondeuren. De toren tegen de westgevel kent een geleding met omlijste rondboogvensters; op de verdieping met deelzuiltje en deels blind uitgevoerd. Onregelmatig ingedeelde achtergevel met excentrisch geplaatst risaliet bekroond door een fronton, indeling met T-vensters en blinde vensters. In het INTERIEUR is ondermeer van belang de plattegrond met centrale vierkante gestucte hal met kamers aan weerszijden; in de rechter kamer een beschilderd balkenplafond (XIX) met schouw en lambrisering (ca.1890). Waardering Het HOOFDGEBOUW (De Oldhorst) behorend tot de historische buitenplaats De Oldhorst is van algemeen belang: - vanwege de ouderdom; - vanwege de architectonische vormgeving in neoclassicistische stijl met een oudere kern; - vanwege de beeldbepalende ligging binnen de historische tuin- en parkaanleg; - vanwege de functioneel-ruimtelijke relatie met de andere onderdelen van de buitenplaats. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 519797
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van De Oldhorst: hoofdgebouw in Wezep

De Oldhorst: historische tuin- en parkaanleg

Zuiderzeestraatweg 415
Wezep (Gemeente Oldebroek)
Omschrijving onderdeel 2: HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG behorende tot de buitenplaats De Oldhorst. In aanleg en in detail gaaf bewaar..

De Oldhorst: grot

Zuiderzeestraatweg 415
Wezep (Gemeente Oldebroek)
Omschrijving onderdeel 3: GROT behorende tot de buitenplaats De Oldhorst. In het parkgedeelte voor het huis ligt een bakstenen grot (waterr..

De Oldhorst: toegangshek

Zuiderzeestraatweg 415
Wezep (Gemeente Oldebroek)
Omschrijving onderdeel 4: TOEGANGSHEK behorende tot de buitenplaats De Oldhorst. Aan het begin aan de oprijlaan staat een 19de-eeuws toeg..

De Oldhorst: koetshuis

Zuiderzeestraatweg 413
Wezep (Gemeente Oldebroek)
Omschrijving onderdeel 5. Ten noordoosten van het hoofdgebouw gelegen voormalig KOETSHUIS met koetsierswoning uit het laatste kwart van de..

De Vollenhof: historische tuin- en parkaanleg

Zuiderzeestraatweg 417
Wezep (Gemeente Oldebroek)
Onderdeel 2. Historische tuin- en parkaanleg (Zuiderzeestraatweg by 417, op de bijbehorende kaart aangegeven met nr. 2) Het karakter van het..

Kaart & Routeplanner

Route naar De Oldhorst: hoofdgebouw in Wezep

Foto's (1)