Meer dan 63.000 rijksmonumenten


schranshoek in Leeuwarden

Gebouw

Verlengde Schrans 2
8932NN Leeuwarden
Friesland


Beschrijving van schranshoek

Inleiding KOETSHUIS met kas, waarschijnlijk gelijktijdig met de praktijkvilla gebouwd, aan een zijstraat van de Verlengde Schrans (Carel van Manderstraat). Omschrijving Vrijstaand koetshuis op rechthoekige grondslag, gedekt door een zadeldak, opgetrokken uit grijze kalkzandsteen met cordonlijst en strekken in rode baksteen. De voorgevel bevat een dubbele deur onder een segmentboog. Dak belegd met gesmoorde Friese golfpannen en afgezet met windveren. In het interieur bevindt zich een klein schoorsteentje. De achterwand telt twee vensters, die indirect verlicht worden. Tegen de achterzijde is en kas aangebouwd op rechthoekig grondplan onder een lessenaardak. De wanden zijn tot ong. 80 cm hoogte van beton of gepleisterde baksteen, voor het overige is de kas van hout en glas. Waardering Koetshuis met kas van algemeen historisch belang - vanwege de ensemblewaarde in samenhang met de praktijkvilla; - vanwege de gaafheid van het exterieur; - als voorbeeld van een koetshuis voor een arts. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 519770
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van schranshoek in Leeuwarden

Praktijkvilla in neorenaissancestijl

Verlengde Schrans 2
Leeuwarden
Inleiding PRAKTIJKVILLA in 1900 gebouwd door Zijtze Siewert Feddema in een sobere, frans georiƫnteerde neorenaissancestijl. De zijgevels e..

Praktijkvilla, prieel

Verlengde Schrans 2
Leeuwarden
Inleiding PRIEEL, gebouwd in 1900 in de zuidwesthoek van de tuin van een villa uit dezelfde bouwtijd. Omschrijving Houten prieel op vier..

Potmarge

Afwateringsloop Potmarge langs de Weaze
Leeuwarden
Een afwateringsloop buiten de latere grachten, oorspronkelijke voortzetting van het water langs de Weaze.

pastorie Johannes de Doper

Agora 4
Leeuwarden
Inleiding PASTORIE deel uitmakende van het COMPLEX VAN DE ROOMS KATHOLIEKE KERK MET PASTORIE, gewijd aan Johannes de Doper, gebouwd op init..

Blok van 22 volkswoningen in Overgangsstijl

Hollanderdijk 50
Leeuwarden
Inleiding BLOK VAN 22 VOLKSWONINGEN, Hollanderdijk 50-70 en Wijnhornsterstraat 1, deel uitmakende van het COMPLEX HOLLANDERWIJK. De Holl..

Kaart & Routeplanner

Route naar schranshoek in Leeuwarden

Foto's (1)