Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Graf J.Turing van Ferrier in Oirschot

Graf Begraafplaats


5090AA Oirschot
Noord Brabant

Bouwjaar: 1902


Beschrijving van Graf J.Turing van Ferrier

Inleiding Aan de westzijde van de poort van de overigens niet beschermde R.K. begraafplaats van Oirschot staat het GRAFTEKEN van J. van Turing van Ferrier. Het graf dateert uit omstreeks 1902. Het graf is neo-gotisch gedetailleerd. Omschrijving Het graf bestaat uit een hoge hardstenen tombe met aan de zijkanten en op de dekplaat verschillende ingelegde messing grafplaten. Boven een getrapte sokkel verheft zich de eigenlijke tombe. Voor-, achter- en zijkanten hebben een architectonische geleding met hoekkolommen, waarin in hoogreliëf telkens twee driepaslancetten met bekronende driepas. Tussen de kolommen zijn driepasblindnissen geplaatst, waarin telkens één messing gegraveerde grafplaat. In deze nissen staat de stamboom van de overledenen opgetekend: "Andrew Turijn A.D. 1316 / John Turing 1430-1497 / mar. Janet de Han / William Turing 1555 mar. Janet Leslir / John Turing 1650 mar. Janet Straton / Walter Turing mar. Anna Ogilnir / John Turing Ferrier 1829-1878 mar. Adriana Jonas / Diligentia Ditat". De hardstenen dekplaat is opgebouwd naar middeleeuws model met een in messing gegraveerde randspreuk (Latijnse bijbelteksten in gotisch schrift) en vier messing evangelistensymbolen (vierpassen met een ingesneden vierkant) in de hoeken. Aan de langszijden zijn halverwege de spreuk twee kwartierwapens ingevoegd, in dezelfde vorm en materiaal als de evangelistensymbolen. De dekplaat heeft een hardstenen hoogreliëf een messing wapenschild met het familiewapen. De omringende florale motieven, de bekronende helm en de banderol met de wapenspreuk: "Diligentia ditat" zijn in hardsteen uitgevoerd. Op de dekplaat de inscriptie: "Remember in your prayers / the right honourable mr. John Turing van Ferrier / late Chamberlain of H.M. the King of Wurtemberg / Seineur of Oirschot and Best / Born at Oirschot the 13th of Sept. 1821 / and deceased there the 13th of Aug. 1902 at his castle Bijsterveld". Waardering Het grafmonument is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een sociale en geestelijke ontwikkeling, in het bijzonder de ontwikkeling van de katholieke grafcultuur, het is tevens van belang voor de typologische ontwikkeling van het tombegraf en als herinnering aan een der laatste heren van Oirschot. Het heeft door de rijke detaillering en de gegoten reliëfs kunsthistorisch belang als voorbeeld van neogotische beeldhouwkunst. Het heeft ensemblewaarden als onderdeel van een groter geheel dat cultuurhistorisch, architectuurhistorisch en stedenbouwkundig van belang is. Het is gaaf bewaard gebleven. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 519766
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Graf J.Turing van Ferrier in Oirschot

Graf J.A.Gulje

-
Oirschot
Inleiding Aan de westelijke zijde van de poort van de overigens niet beschermde R.K. begraafplaats van Oirschot staat het GRAFTEKEN van J.A..

Graf F.H.Goossens

-
Oirschot
Inleiding Aan de westelijke zijde van de poort van de overigens niet beschermde R.K. begraafplaats van Oirschot staat het GRAFTEKEN van F.H..

Graf M.J.Gulje

-
Oirschot
Inleiding Aan de westelijke zijde van de poort van de overigens niet beschermde R.K. begraafplaats van Oirschot staat het GRAFTEKEN van M.J..

Graf van W.G.J. Messing

-
Oirschot
Inleiding Naast de poort van de overigens niet beschermde R.K. begraafplaats van Oirschot is gesitueerd het GRAFTEKEN van W.G.J. Messing, u..

Grafzerk priester W.L. van Baar

-
Oirschot
Inleiding Vóór het baarhuis van de overigens niet beschermde R.K. begraafpaats van Oirschot is gesitueerd het GRAFTEKEN van priester W.L...

Kaart & Routeplanner

Route naar Graf J.Turing van Ferrier in Oirschot

Foto's (1)