Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Graf M.J.Gulje in Oirschot

Graf Begraafplaats


5090AA Oirschot
Noord Brabant

Bouwjaar: 1890


Beschrijving van Graf M.J.Gulje

Inleiding Aan de westelijke zijde van de poort van de overigens niet beschermde R.K. begraafplaats van Oirschot staat het GRAFTEKEN van M.J. Gulje, omstreeks 1890. Het grafmonument heeft een neo-gotische detaillering. Omschrijven Het grafteken bestaat uit een hardstenen tombe, waar omheen zes neogotisch gedetailleerde hardstenen hekpalen zijn opgesteld, verbonden door een smeedijzeren ketting. De hekpalen zijn gesteld op een hardstenen sokkelplaat, hebben spitsboogvelden en zijn gekanteeld. De kettingen bestaan uit gevlochten cirkelvormige en ovale schakels. Op de tombe is in hoogreliëf een plaquette aangebracht, waarop twee griffioenen twee gekroonde wapenschilden flankeren. Onder de schilden een banderol met de wapenspreuk: "Vaincre ou mourir". Op de tombe een gedeeltelijk leesbare inscriptie: "Rustplaats / van Vrouwe / Maria Judith Gulje" en het jaartal 1890 (verder onleesbaar). Waardering Het grafmonument is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een sociale en geestelijke ontwikkeling, in het bijzonder de ontwikkeling van de katholieke grafcultuur, het is tevens van belang voor de typologische ontwikkeling van het tombegraf. Het heeft door de rijke detaillering kunsthistorisch belang als voorbeeld van neogotische beeldhouwkunst. Het heeft ensemblewaarden als onderdeel van een groter geheel dat cultuurhistorisch, architectuurhistorisch en stedenbouwkundig van belang is. Het is gaaf bewaard gebleven. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 519762
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Graf M.J.Gulje in Oirschot

Graf J.A.Gulje

-
Oirschot
Inleiding Aan de westelijke zijde van de poort van de overigens niet beschermde R.K. begraafplaats van Oirschot staat het GRAFTEKEN van J.A..

Graf F.H.Goossens

-
Oirschot
Inleiding Aan de westelijke zijde van de poort van de overigens niet beschermde R.K. begraafplaats van Oirschot staat het GRAFTEKEN van F.H..

Graf J.Turing van Ferrier

-
Oirschot
Inleiding Aan de westzijde van de poort van de overigens niet beschermde R.K. begraafplaats van Oirschot staat het GRAFTEKEN van J. van Tur..

Graf van W.G.J. Messing

-
Oirschot
Inleiding Naast de poort van de overigens niet beschermde R.K. begraafplaats van Oirschot is gesitueerd het GRAFTEKEN van W.G.J. Messing, u..

Grafzerk priester W.L. van Baar

-
Oirschot
Inleiding Vóór het baarhuis van de overigens niet beschermde R.K. begraafpaats van Oirschot is gesitueerd het GRAFTEKEN van priester W.L...

Kaart & Routeplanner

Route naar Graf M.J.Gulje in Oirschot

Foto's (1)