Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Graf A.de Laat in Oirschot

Graf Begraafplaats


5090AA Oirschot
Noord Brabant

Bouwjaar: 1901


Beschrijving van Graf A.de Laat

Inleiding Aan de westelijke zijde van de overigens niet beschermde R.K. begraafplaats te Oirschot staat het GRAFTEKEN van A. de Laat, uit omstreeks 1901. Het grafmonument heeft in de detaillering elementen van het Neo-Classicisme. Omschrijving Het grafteken bestaat uit een tombe met opstaand grafmonument, bekroond door een grafkruis. De tombe heeft een getrapte opbouw met profiellijsten, samengesteld uit torus, riem en trochilus. Het monument heeft opzij aangehangen hardstenen kransen, een opbouw met nis met inscriptie R.I.P. en een opstaand kruis met klauwstukken aan de voet. Op de dekplaat, die in laag-reliƫf is voorzien van palmtakken, staat de inscriptie: "Ter gedachtenis van mevr. Arnoldina de Laat / Echtg. v. d. wele. Heer Franc. Hub. Goossens / geb. te Oostelbeers 21 nov. 1829 en overl. te / Oirschot 31 mei 1901". Waardering Het grafmonument is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een sociale en geestelijke ontwikkeling, in het bijzonder de ontwikkeling van de katholieke grafcultuur, het is tevens van belang voor de typologische ontwikkeling van het tombegraf. Het heeft door de rijke detaillering kunsthistorisch belang als voorbeeld van neogotische beeldhouwkunst. Het heeft ensemblewaarden als onderdeel van een groter geheel dat cultuurhistorisch, architectuurhistorisch en stedenbouwkundig van belang is. Het is gaaf bewaard gebleven. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 519761
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Graf A.de Laat in Oirschot

R.K. kerkhof

-
Oirschot
Inleiding Centraal op de overigens niet beschermde, door beukenhaag en muren omgeven R.K. begraafplaats van Oirschot staat, in de as van he..

Graf J.A.Gulje

-
Oirschot
Inleiding Aan de westelijke zijde van de poort van de overigens niet beschermde R.K. begraafplaats van Oirschot staat het GRAFTEKEN van J.A..

Graf F.H.Goossens

-
Oirschot
Inleiding Aan de westelijke zijde van de poort van de overigens niet beschermde R.K. begraafplaats van Oirschot staat het GRAFTEKEN van F.H..

Graf M.J.Gulje

-
Oirschot
Inleiding Aan de westelijke zijde van de poort van de overigens niet beschermde R.K. begraafplaats van Oirschot staat het GRAFTEKEN van M.J..

Graf J.Turing van Ferrier

-
Oirschot
Inleiding Aan de westzijde van de poort van de overigens niet beschermde R.K. begraafplaats van Oirschot staat het GRAFTEKEN van J. van Tur..

Kaart & Routeplanner

Route naar Graf A.de Laat in Oirschot

Foto's (1)