Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Graf F.H.Goossens in Oirschot

Graf Begraafplaats


5090AA Oirschot
Noord Brabant

Bouwjaar: 1896


Beschrijving van Graf F.H.Goossens

Inleiding Aan de westelijke zijde van de poort van de overigens niet beschermde R.K. begraafplaats van Oirschot staat het GRAFTEKEN van F.H. Goossens, uit omstreeks 1896. Het grafmonument heeft een neo-gotische detaillering. Omschrijving Het grafmonument bestaat uit een hardstenen zerk met opgelegde marmeren hoogreliëfs, zijnde een kruis, een anker in de golven en een vlammend hart. De zerk wordt omgeven door een zestal hardstenen neogotische hekpalen met spitsboogvelden en bolbekroning. Tussen de hekpalen hangt een gietijzeren ketting, waarvan de ovale schakels de vorm van doornentakken hebben. Op de dekplaat, die aan de zijkant versierd is met rankwerk, staat de inscriptie: "Ter gedachtenis van / den weledelen heer / Franciscus Hubertus Goosens / Echtgenoot van Arnoldina / de Laat / Griffier bij het Kantongerecht / te Oirschot / geboren te Middelbeers / 22 april 1823 / overleden te Oirschot 14 februari 1896 / R.I.P.". Waardering Het grafmonument is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een sociale en geestelijk ontwikkeling, in het bijzonder de ontwikkeling van de katholieke grafcultuur, het is tevens van belang voor de typologische ontwikkeling van het tombegraf. Het heeft door de rijke detaillering kunsthistorisch belang als voorbeeld van neogotische beeldhouwkunst. Het heeft ensemblewaarden als onderdeel van een groter geheel dat cultuurhistorisch, architectuurhistorisch en stedenbouwkundig van belang is. Het is gaaf bewaard gebleven. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 519755
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Graf F.H.Goossens in Oirschot

Graf J.A.Gulje

-
Oirschot
Inleiding Aan de westelijke zijde van de poort van de overigens niet beschermde R.K. begraafplaats van Oirschot staat het GRAFTEKEN van J.A..

Graf M.J.Gulje

-
Oirschot
Inleiding Aan de westelijke zijde van de poort van de overigens niet beschermde R.K. begraafplaats van Oirschot staat het GRAFTEKEN van M.J..

Graf J.Turing van Ferrier

-
Oirschot
Inleiding Aan de westzijde van de poort van de overigens niet beschermde R.K. begraafplaats van Oirschot staat het GRAFTEKEN van J. van Tur..

Graf van W.G.J. Messing

-
Oirschot
Inleiding Naast de poort van de overigens niet beschermde R.K. begraafplaats van Oirschot is gesitueerd het GRAFTEKEN van W.G.J. Messing, u..

Grafzerk priester W.L. van Baar

-
Oirschot
Inleiding Vóór het baarhuis van de overigens niet beschermde R.K. begraafpaats van Oirschot is gesitueerd het GRAFTEKEN van priester W.L...

Kaart & Routeplanner

Route naar Graf F.H.Goossens in Oirschot

Foto's (1)