Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Graf J.A.Gulje in Oirschot

Graf Begraafplaats


5090AA Oirschot
Noord Brabant

Bouwjaar: 1899


Beschrijving van Graf J.A.Gulje

Inleiding Aan de westelijke zijde van de poort van de overigens niet beschermde R.K. begraafplaats van Oirschot staat het GRAFTEKEN van J.A. Gulje, uit omstreeks 1899. Het grafmonument is uitgevoerd in neo-gotische stijl. Omschrijving Het grafmonument bestaat uit een hardstenen zerk met opgelegd kruis. De zerk wordt omgeven door zes hardstenen neo-gotische hekpalen met spitsboogvelden, gesteld op een hardstenen sokkel. Tussen de palen hangt een gietijzeren neo-gotisch gedetailleerde ketting met sferische ruitvormen en driepassen. Op de zerk de inscriptie: "Rustplaats / van den / Weledelen Zeer Geleerde Heer / Joannes Amandus Gulje / in leven Med / Docter / Broeder / der H.L.Vr. Broederschap / van 's-Hertogenbosch / geb. te Oirschot den 11 juni 1818 / aldaar overl. 9 januari 1899". Waardering Het grafmonument is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een sociale en geestelijk ontwikkeling, in het bijzonder de ontwikkeling van de katholieke grafcultuur, het is tevens van belang voor de typologische ontwikkeling van het tombegraf. Het heeft door de rijke detaillering kunsthistorisch belang als voorbeeld van neogotische beeldhouwkunst. Het heeft ensemblewaarden als onderdeel van een groter geheel dat cultuurhistorisch, architectuurhistorisch en stedenbouwkundig van belang is. Het is gaaf bewaard gebleven. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 519753
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Graf J.A.Gulje in Oirschot

Graf F.H.Goossens

-
Oirschot
Inleiding Aan de westelijke zijde van de poort van de overigens niet beschermde R.K. begraafplaats van Oirschot staat het GRAFTEKEN van F.H..

Graf M.J.Gulje

-
Oirschot
Inleiding Aan de westelijke zijde van de poort van de overigens niet beschermde R.K. begraafplaats van Oirschot staat het GRAFTEKEN van M.J..

Graf J.Turing van Ferrier

-
Oirschot
Inleiding Aan de westzijde van de poort van de overigens niet beschermde R.K. begraafplaats van Oirschot staat het GRAFTEKEN van J. van Tur..

Graf van W.G.J. Messing

-
Oirschot
Inleiding Naast de poort van de overigens niet beschermde R.K. begraafplaats van Oirschot is gesitueerd het GRAFTEKEN van W.G.J. Messing, u..

Grafzerk priester W.L. van Baar

-
Oirschot
Inleiding Vóór het baarhuis van de overigens niet beschermde R.K. begraafpaats van Oirschot is gesitueerd het GRAFTEKEN van priester W.L...

Kaart & Routeplanner

Route naar Graf J.A.Gulje in Oirschot

Foto's (1)